Jak připravit domácí tiramisu bez alkoholu?
Tiramisu patří k nejoblíbenějším dezertům, které si můžeme objednat v restauracích. Stejně tak si je můžeme koupit v cukrárně a přinést domů, nebo jej doma rovnou připravit. Není to těžké, a především si u domácí verze sami určíte, zda chcete Tiramisu klasické, tedy s alkoholem v podobě likéru Amaretto rumu, anebo bez alkoholu, které je ideální i pro děti nebo ty, kteří alkohol nesmí či nechtějí pít.
Co je potřeba
Do klasické verze s alkoholem bychom přidali 2 lžíce Amaretta, ovšem my jej tentokrát vynecháme. Potřebovat tedy budete jen:
- 1,5 sáčku cukrářských piškotů,
- 2 pomazánková másla bez příchutě,
- 1 smetanu ke šlehání (33 %),
- 1 šálek rozpustné kávy, lepší je silnější, pro děti můžeme volit bezkofeinovou kávu,
- kakao na posypání.
Postup
Nejdříve ze všeho si uvaříme šálek silnější rozpustné kávy, aby trochu ochladla a mohli jsme s ní pracovat. Následně v míse umícháme cukr s pomazánkovými másly a šlehačkou. Pracujeme mixerem až do doby, než je krém hezky našlehaný a hladký.
Nakonec si připravíme plastovou nebo skleněnou nádobu, do které budeme vše vrstvit. Do další misky si vlijeme šálek kávy, aby se nám cukrářské piškoty lépe namáčely.
První vrstvou budou piškoty, které vždy na krátkou chvíli namočíme do kávy. Jakmile máme dno pokladené piškoty, rozetřeme na ně první vrstvu krému. Následuje další vrstva piškotů a další vrstva krému. Do třetice opět navrstvíme piškoty a nakonec krém, který bude poslední vrstvou. Proto jej co nejhezčeji uhladíme, můžeme také vytvořit vzory např. ozdobným vroubkovým nožem nebo vidličkou, nebo kopečky, když pro nandávání krému použijeme sáček se špičkou na krém. Nakonec posypeme rovnoměrně kakaem, ideálně přes husté sítko.
Jakmile se dostanete do této fáze, nezbývá, než vložit Tiramisu na alespoň 2 hodiny do ledničky a těšit se na velkou dobrotu, která na vás čeká.
Diskuze k článku