Co je potřeba

  • 250 g tapiokové mouky (nebo jiné bezlepkové mouky – množství je nutné upravit dle druhu)
  • 250 ml mléka (kravského či rostlinného)
  • 1 vejce
  • 50 g strouhané čokolády + trocha na závěrečné posypání lívanců
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce kakaa
  • kokosový olej na smažení

Na náplň budeme potřebovat:

  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 50 ml smetany
  • čerstvé, mražené či kompotované ovoce na ozdobu
1

Tapioková mouka (najdete ji i pod názvem škrob) je přirozeně bezlepková, vyrábí se z kořene manioku. Díky tapioce získají lívance jedinečnou konzistenci – jsou zároveň křupavé, měkké a příjemně pružné. Navíc je tapioková mouka velmi zdravá.

2

V míse rozšleháme vejce s třtinovým cukrem, mlékem, olejem a špetkou soli. Poté do tekutiny postupně zapracujeme tapiokovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec těsto ochutíme kakaem a strouhanou čokoládou.

3

Na pánvi rozpálíme kokosový olej a pozvolna na něm smažíme z obou stran lívance.

4

Čokoládové lívance podáváme s tvarohovým krémem připraveným smícháním tvarohu s třtinovým cukrem a smetanou. Dozdobíme je ovocem, čerstvou mátou a trochou strouhané čokolády. Tmavé lívance na talíři vypadají krásně zejména s lesním ovocem a jahodami, chutnají však skvěle i s hruškami, banány a různými druhy exotického ovoce.

Tipy
  • Tvarohovou náplň můžeme dochutit vanilkou či skořicí v závislosti na použitém ovoci.
  • Lívance budou chutnat skvěle také přelité javorovým či datlovým sirupem a sypané ořechy nebo namazané arašídovým máslem, případně pikantnějším džemem.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno