Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na výtečnou nadýchanou velikonoční nádivku s uzeným?

06. Duben 2025
nádivka

Ještě jste tradiční český pokrm - velikonoční nádivku, nikdy nezkoušeli připravit, ale víte o ní a láká vás si ji připravit? Anebo jste ji pekli, ale vůbec se vám nepodařila, snědl se z ní jen kousek a zbytek putoval k vašim či babiččiným slepicím? Ať už nádivku, nebo také hlavičku, jak se jí říká, pravidelně připravujte, nebo půjde o vaši premiéru či nový pokus, určitě zkuste tuhle skvělou nádivku s uzeným. Je jemná, nadýchaná, má vyrovnanou chuť, nemá žádný divný „konec“. Chutná malým i velkým, kteří mají rádi uzené maso.

Co je potřeba

K přípravě jednoduché, ale výtečné nádivky s uzeným a bylinkami budete potřebovat:

  • 5 bulek nebo 7 rohlíků
  • 0,5 kg moravského uzeného
  • 6 vajíček
  • Dvě hrsti čerstvé petrželky nasekané najemno
  • 50 g másla + kousek na vymazání pekáče nebo zapékací mísy
  • 200 ml mléka
  • 0,5 lžičky muškátového květu
  • 0,5 lžičky mletého pepře
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • strouhanka na vysypání pekáče

Postup

Postup

Zapneme troubu na 160 °C a necháme ji předehřát. Mezitím si nakrájíme rohlíky nebo bulky na drobné kostky, dáme je na plech a vložíme do trouby, kde je necháme 20 minut sušit, až zezlatoví. Občas kostičky promícháme.

Mezitím si nakrájíme uzené maso na kostičky.

Z vajíček oddělíme bílky a ušleháme z nich tuhý sníh. Pak žloutky smícháme s mlékem, přidáme sůl, pepř, muškátový květ a česnek.

kopřivy

Hotové zlaté kostičky po usušení přendáme do mísy. Jakmile nejsou horké, přidáme k nim směs vajíček, mléka a koření i nakrájené uzené maso a nasekané kopřivy nebo petržel. Přilijeme rozpuštěné máslo a pořádně promícháme.

Na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků.

Pekáč nebo zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, krupičkou nebo nejlépe strouhankou. Pak vlijeme nádivku. Vložíme do trouby a pečeme cca 50 minut, dokud není vrch zlatavý.

Nádivka neboli slaný nákyp

Ve své podstatě je nádivka slaným nákypem, který je tvoří vajíčka, pečivo, maso a různé druhy zelených přísad, např. bylinek, cibulky a pórku. Připravit si skvělou nádivku zvládne každý, i úplný začátečník. S moravským uzeným a pár bylinkami jde o delikátní hlavní jídlo i studenou svačinku. Dát si ji můžete kdykoli a v podstatě i kdekoli – stačí ji nabalit do krabičky.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vařit s červenou čočkou
Jak vařit s červenou čočkou
Červená čočka je jediná luštěnina, která nenadýmá, stačí jí krátká doba vaření, je zdravá a v kuchyni s ní lze vykouzlit spoustu lahodných jídel. Obsa…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.