Jak na výtečnou nadýchanou velikonoční nádivku s uzeným?
Ještě jste tradiční český pokrm - velikonoční nádivku, nikdy nezkoušeli připravit, ale víte o ní a láká vás si ji připravit? Anebo jste ji pekli, ale vůbec se vám nepodařila, snědl se z ní jen kousek a zbytek putoval k vašim či babiččiným slepicím? Ať už nádivku, nebo také hlavičku, jak se jí říká, pravidelně připravujte, nebo půjde o vaši premiéru či nový pokus, určitě zkuste tuhle skvělou nádivku s uzeným. Je jemná, nadýchaná, má vyrovnanou chuť, nemá žádný divný „konec“. Chutná malým i velkým, kteří mají rádi uzené maso.
Co je potřeba
K přípravě jednoduché, ale výtečné nádivky s uzeným a bylinkami budete potřebovat:
- 5 bulek nebo 7 rohlíků
- 0,5 kg moravského uzeného
- 6 vajíček
- Dvě hrsti čerstvé petrželky nasekané najemno
- 50 g másla + kousek na vymazání pekáče nebo zapékací mísy
- 200 ml mléka
- 0,5 lžičky muškátového květu
- 0,5 lžičky mletého pepře
- 3 stroužky česneku
- sůl
- strouhanka na vysypání pekáče
Postup
Zapneme troubu na 160 °C a necháme ji předehřát. Mezitím si nakrájíme rohlíky nebo bulky na drobné kostky, dáme je na plech a vložíme do trouby, kde je necháme 20 minut sušit, až zezlatoví. Občas kostičky promícháme.
Mezitím si nakrájíme uzené maso na kostičky.
Z vajíček oddělíme bílky a ušleháme z nich tuhý sníh. Pak žloutky smícháme s mlékem, přidáme sůl, pepř, muškátový květ a česnek.
Hotové zlaté kostičky po usušení přendáme do mísy. Jakmile nejsou horké, přidáme k nim směs vajíček, mléka a koření i nakrájené uzené maso a nasekané kopřivy nebo petržel. Přilijeme rozpuštěné máslo a pořádně promícháme.
Na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků.
Pekáč nebo zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, krupičkou nebo nejlépe strouhankou. Pak vlijeme nádivku. Vložíme do trouby a pečeme cca 50 minut, dokud není vrch zlatavý.
Nádivka neboli slaný nákyp
Ve své podstatě je nádivka slaným nákypem, který je tvoří vajíčka, pečivo, maso a různé druhy zelených přísad, např. bylinek, cibulky a pórku. Připravit si skvělou nádivku zvládne každý, i úplný začátečník. S moravským uzeným a pár bylinkami jde o delikátní hlavní jídlo i studenou svačinku. Dát si ji můžete kdykoli a v podstatě i kdekoli – stačí ji nabalit do krabičky.
Diskuze k článku