Jak jednoduše a rychle naložit rajčatový salát s cibulí | recept
Jednodušší, rychlejší a šťavnatější salát, než je tento nakládaný rajčatový, snad ani nemůžete znát. Až neuvěřitelně jednoduše a rychle ve sklenici vyskládané, zálivkou přelité a zavíčkované plátky šťavnatých rajčat a řízné cibule, jsou po svém rychlém naložení opravdu skvostně šťavnatou salátovou pochoutkou.
Co je potřeba
- 1 kg zralých rajčat
- 3–4 velké cibule
- 6 stroužků česneku
Na salátovou zálivku:
- 7 lžic olivového oleje
- 3 lžíce medu
- 4 lžíce citronové šťávy
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku červené sladké papriky
- 1 lžičku sušené bazalky
Veskrze jednoduchou a rychlou přípravu šťavnaté salátové pochoutky začněte nezbytným nakrájením rajčat na plátky, v případě velkých rajčat pak na půl plátky. Současně s rajčaty připravte i říznou cibuli, kterou oloupejte a rovněž jako rajčata nakrájejte na plátky či půl plátky, akorát o něco slabší než rajčatové plátky. Poslední zeleninou je česnek, jehož stroužky oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Do sklenic naplněných směsí rajčat, cibule a česneku nakonec rovnoměrně rozlijte salátovou zálivku, každou sklenici doplňte 3 lžícemi vody a zavíčkujte. O zbytek šťávy se rychle postarají šťavnatá rajčata během naložení.
Před uskladněním nakládaného rajčatového salátu do lednice jej ve sklenici obraťte dnem vzhůru a zase zpět, aby se salátovou zálivkou obalila veškeré naložená zelenina.
Takto jednoduše a rychle připravený nakládaný salát nechejte v lednici přes noc proležet. Pak jej kdykoliv odvíčkujte a servírujte například jako přílohový salát k masu, nebo jen s pečivem, jako samostatný lehký a nesmírně šťavnatý pokrm.
Tipy
- Rajčatový salát je výtečný i naložený s čerstvou snítkou rozmarýnu či tymiánu, stejně jako v pikantnějším ladění, kdy do sklenice přidáte feferonku či pro odvážnější i jemně nasekanou čili papričku.
Diskuze k článku