jaktak.cz

Jak jednoduše a rychle naložit rajčatový salát s cibulí | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jednodušší, rychlejší a šťavnatější salát, než je tento nakládaný rajčatový, snad ani nemůžete znát. Až neuvěřitelně jednoduše a rychle ve sklenici vyskládané, zálivkou přelité a zavíčkované plátky šťavnatých rajčat a řízné cibule, jsou po svém rychlém naložení opravdu skvostně šťavnatou salátovou pochoutkou.

Co je potřeba

  • 1 kg zralých rajčat
  • 3–4 velké cibule
  • 6 stroužků česneku

Na salátovou zálivku:

  • 7 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce medu
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku červené sladké papriky
  • 1 lžičku sušené bazalky

Krok 1

Veskrze jednoduchou a rychlou přípravu šťavnaté salátové pochoutky začněte nezbytným nakrájením rajčat na plátky, v případě velkých rajčat pak na půl plátky. Současně s rajčaty připravte i říznou cibuli, kterou oloupejte a rovněž jako rajčata nakrájejte na plátky či půl plátky, akorát o něco slabší než rajčatové plátky. Poslední zeleninou je česnek, jehož stroužky oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

Krok 2

V misce rychle vidličkou prošlehejte veškeré ingredience na jednoduchou salátovou zálivku. Prošlehejte tedy olej, med, citronovou šťávu i koření se solí.

Krok 3

Nyní již máte vše připraveno pro jednoduché a rychlé vyskládání zeleniny do sklenice. Do čisté sklenice tak na sebe postupně vrstvěte šťavnatá rajčata s cibulí, přičemž v průběhu přidejte i na plátky nakrájený česnek. Sklenice plňte do zpracování všech surovin.

Krok 4

Do sklenic naplněných směsí rajčat, cibule a česneku nakonec rovnoměrně rozlijte salátovou zálivku, každou sklenici doplňte 3 lžícemi vody a zavíčkujte. O zbytek šťávy se rychle postarají šťavnatá rajčata během naložení.

Před uskladněním nakládaného rajčatového salátu do lednice jej ve sklenici obraťte dnem vzhůru a zase zpět, aby se salátovou zálivkou obalila veškeré naložená zelenina.

Takto jednoduše a rychle připravený nakládaný salát nechejte v lednici přes noc proležet. Pak jej kdykoliv odvíčkujte a servírujte například jako přílohový salát k masu, nebo jen s pečivem, jako samostatný lehký a nesmírně šťavnatý pokrm.

  • Rajčatový salát je výtečný i naložený s čerstvou snítkou rozmarýnu či tymiánu, stejně jako v pikantnějším ladění, kdy do sklenice přidáte feferonku či pro odvážnější i jemně nasekanou čili papričku.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-jednoduse-rychle-nalozit-rajcatovy-salat-s-cibuli-recept.html