Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat červenou řepu

Jak zpracovat červenou řepu

Jak zpracovat červenou řepu | recepty z červené řepy. Červená řepa patří díky obsahu široké škály cenných látek k velmi zdravým druhům zeleniny. Snadno se pěstuje a některé odrůdy mají velké bulvy, které vám poskytnou bohatou zásobu na zimu. Červená řepa se dá dobře uskladnit v bedně s pískem (stejně jako mrkev a jiné druhy kořenové zeleniny), nicméně možností, jak ji zpracovat, je mnohem více.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Nejsnazším způsobem, jak červenou řepu zpracovat, je (jak již bylo zmíněno) uskladnění ve sklepě nebo na jiném chladném a tmavém místě. Bulvy sklízíme před příchodem mrazů, nejlépe za suchého počasí. Před uskladněním z nich oklepeme přebytečnou zeminu a opatrně listy odkroutíme tak, abychom neporušili srdéčko řepy. Oschlé bulvy vložíme s minimálně 5 cm rozestupy do bedny či jiné vhodné nádoby s pískem. Takto uskladněné vydrží až do jara.

2

Další možností je samozřejmě nakládaná řepa, kterou si nejspíše pamatujete ze školní jídelny. Doma si ji však můžete zavařit chutněji a nálev vylepšit podle svých preferencí. 

Recept na zdravější nakládanou řepu naleznete ZDE: Jak na zdravou nakládanou řepu | recept

Sterilovaná řepa se hodí ke klasickým pokrmům jako je rizoto, karbanátky s bramborovou kaší, ale i k mnoha jiným.

Recept na zavařování červené řepy naleznete ZDE: Jak na zavařování červené řepy | recept

3

Červenou řepu lze také zamrazit. Vhodnější je ji předem povařit (menší bulvičky postačí blanšírovat), ale dá se zamrazit i syrová.

4

V neposlední řadě si pak můžete řepu nasušit – nejlépe v elektrické sušičce ovoce, případně v troubě na velmi nízkou teplotu, nebo si z ní připravit mléčně kvašenou zeleninu.

Recept na domácí kvašenou zeleninu naleznete ZDE: Jak připravit domácí pickles | recept na kvašenou zeleninu

5

Syrovou červenou řepu lze využít pro přípravu salátů nebo třeba k odšťavnění – získáte velmi zdravou šťávu, která mimo jiné čistí krev a bojuje proti chudokrevnosti.

Tepelně zpracovaná řepa (nejčastěji pečená či vařená) pak v kuchyni najde mnohá uplatnění. Dají se z ní připravit mimo jiné polévky, noky, slané koláče, rizoto, smažené placičky, apod. Řepa se hodí i ke grilování, zapékání nebo k výrobě domácích zeleninových chipsů. Červená řepa je však vhodná i do moučníků, zkuste z ní upéct třeba muffiny, sušenky, brownies, čokoládový dort nebo zdravější verzi dortu red velvet.

Výběr těch nejlepších receptů z červené řepy naleznete pod článkem.

Tipy

Nasušená červená řepa namletá najemno poslouží jako výborné přírodní barvivo.

Řepu nemusíte zavařovat pouze na sladkokyselo. Dá se z ní připravit také sladký džem.

V kuchyni se dají použít i listy červené řepy. Mladé listy lze přidat do salátu, starší listy poslouží třeba k přípravě „špenátu“.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

červené a bílé hlávkové zelí
Jak vařit z hlávkového zelí | recepty
Nabízíme vám několik tipů a polozapomenutých receptů na jídla z hlávkového zelí. Naši předci říkali, že když je zelí, není hlad a v různých podobách m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.