Jak zpracovat červenou řepu
Jak zpracovat červenou řepu | recepty z červené řepy. Červená řepa patří díky obsahu široké škály cenných látek k velmi zdravým druhům zeleniny. Snadno se pěstuje a některé odrůdy mají velké bulvy, které vám poskytnou bohatou zásobu na zimu. Červená řepa se dá dobře uskladnit v bedně s pískem (stejně jako mrkev a jiné druhy kořenové zeleniny), nicméně možností, jak ji zpracovat, je mnohem více.
Co je potřeba
Viz další kroky
Nejsnazším způsobem, jak červenou řepu zpracovat, je (jak již bylo zmíněno) uskladnění ve sklepě nebo na jiném chladném a tmavém místě. Bulvy sklízíme před příchodem mrazů, nejlépe za suchého počasí. Před uskladněním z nich oklepeme přebytečnou zeminu a opatrně listy odkroutíme tak, abychom neporušili srdéčko řepy. Oschlé bulvy vložíme s minimálně 5 cm rozestupy do bedny či jiné vhodné nádoby s pískem. Takto uskladněné vydrží až do jara.
Další možností je samozřejmě nakládaná řepa, kterou si nejspíše pamatujete ze školní jídelny. Doma si ji však můžete zavařit chutněji a nálev vylepšit podle svých preferencí.
Recept na zdravější nakládanou řepu naleznete ZDE: Jak na zdravou nakládanou řepu | recept
Sterilovaná řepa se hodí ke klasickým pokrmům jako je rizoto, karbanátky s bramborovou kaší, ale i k mnoha jiným.
Recept na zavařování červené řepy naleznete ZDE: Jak na zavařování červené řepy | recept
Červenou řepu lze také zamrazit. Vhodnější je ji předem povařit (menší bulvičky postačí blanšírovat), ale dá se zamrazit i syrová.
V neposlední řadě si pak můžete řepu nasušit – nejlépe v elektrické sušičce ovoce, případně v troubě na velmi nízkou teplotu, nebo si z ní připravit mléčně kvašenou zeleninu.
Recept na domácí kvašenou zeleninu naleznete ZDE: Jak připravit domácí pickles | recept na kvašenou zeleninu
Syrovou červenou řepu lze využít pro přípravu salátů nebo třeba k odšťavnění – získáte velmi zdravou šťávu, která mimo jiné čistí krev a bojuje proti chudokrevnosti.
Tepelně zpracovaná řepa (nejčastěji pečená či vařená) pak v kuchyni najde mnohá uplatnění. Dají se z ní připravit mimo jiné polévky, noky, slané koláče, rizoto, smažené placičky, apod. Řepa se hodí i ke grilování, zapékání nebo k výrobě domácích zeleninových chipsů. Červená řepa je však vhodná i do moučníků, zkuste z ní upéct třeba muffiny, sušenky, brownies, čokoládový dort nebo zdravější verzi dortu red velvet.
Výběr těch nejlepších receptů z červené řepy naleznete pod článkem.
Tipy
Nasušená červená řepa namletá najemno poslouží jako výborné přírodní barvivo.
Řepu nemusíte zavařovat pouze na sladkokyselo. Dá se z ní připravit také sladký džem.
V kuchyni se dají použít i listy červené řepy. Mladé listy lze přidat do salátu, starší listy poslouží třeba k přípravě „špenátu“.
Diskuze k článku