Jak zpracovat červenou řepu
Jak zpracovat červenou řepu | recepty z červené řepy. Červená řepa patří díky obsahu široké škály cenných látek k velmi zdravým druhům zeleniny. Snadno se pěstuje a některé odrůdy mají velké bulvy, které vám poskytnou bohatou zásobu na zimu. Červená řepa se dá dobře uskladnit v bedně s pískem (stejně jako mrkev a jiné druhy kořenové zeleniny), nicméně možností, jak ji zpracovat, je mnohem více.
Co je potřeba
Viz další kroky
Krok 1
Nejsnazším způsobem, jak červenou řepu zpracovat, je (jak již bylo zmíněno) uskladnění ve sklepě nebo na jiném chladném a tmavém místě. Bulvy sklízíme před příchodem mrazů, nejlépe za suchého počasí. Před uskladněním z nich oklepeme přebytečnou zeminu a opatrně listy odkroutíme tak, abychom neporušili srdéčko řepy. Oschlé bulvy vložíme s minimálně 5 cm rozestupy do bedny či jiné vhodné nádoby s pískem. Takto uskladněné vydrží až do jara.
Krok 2
Další možností je samozřejmě nakládaná řepa, kterou si nejspíše pamatujete ze školní jídelny. Doma si ji však můžete zavařit chutněji a nálev vylepšit podle svých preferencí.
Recept na zdravější nakládanou řepu naleznete ZDE: Jak na zdravou nakládanou řepu | recept
Sterilovaná řepa se hodí ke klasickým pokrmům jako je rizoto, karbanátky s bramborovou kaší, ale i k mnoha jiným.
Recept na zavařování červené řepy naleznete ZDE: Jak na zavařování červené řepy | recept
Krok 3
Červenou řepu lze také zamrazit. Vhodnější je ji předem povařit (menší bulvičky postačí blanšírovat), ale dá se zamrazit i syrová.
Krok 4
V neposlední řadě si pak můžete řepu nasušit – nejlépe v elektrické sušičce ovoce, případně v troubě na velmi nízkou teplotu, nebo si z ní připravit mléčně kvašenou zeleninu.
Recept na domácí kvašenou zeleninu naleznete ZDE: Jak připravit domácí pickles | recept na kvašenou zeleninu
Krok 5
Syrovou červenou řepu lze využít pro přípravu salátů nebo třeba k odšťavnění – získáte velmi zdravou šťávu, která mimo jiné čistí krev a bojuje proti chudokrevnosti.
Tepelně zpracovaná řepa (nejčastěji pečená či vařená) pak v kuchyni najde mnohá uplatnění. Dají se z ní připravit mimo jiné polévky, noky, slané koláče, rizoto, smažené placičky, apod. Řepa se hodí i ke grilování, zapékání nebo k výrobě domácích zeleninových chipsů. Červená řepa je však vhodná i do moučníků, zkuste z ní upéct třeba muffiny, sušenky, brownies, čokoládový dort nebo zdravější verzi dortu red velvet.
Výběr těch nejlepších receptů z červené řepy naleznete pod článkem.
Nasušená červená řepa namletá najemno poslouží jako výborné přírodní barvivo.
Řepu nemusíte zavařovat pouze na sladkokyselo. Dá se z ní připravit také sladký džem.
V kuchyni se dají použít i listy červené řepy. Mladé listy lze přidat do salátu, starší listy poslouží třeba k přípravě „špenátu“.