Jak uvařit chodské švestkové knedlíky | recept na ovocné knedlíky. Chuť těchto knedlíků si matně pamatuji z dětství. Byly otcovým oblíbeným jídlem a připravoval je jen on. Jako děti jsme se nezajímaly o recept, a tak po jeho předčasné smrti z našeho jídelníčku zmizely. Nedávno se mi dostala do rukou stará kuchařská kniha z dvacátých let minulého století a tam jsem ho našla. Jsou geniálně jednoduché a chutnají i po letech. Původní recept je uváděn bez určení přesného množství ingrediencí, odvážila a odzkoušela jsem sama.
Co je potřeba
450 g syrových vymačkaných brambor (cca 900 g syrových brambor)
100 g hladké mouky
špetka soli
10 velkých švestek
tvrdý tvaroh
máslo
moučkový cukr
1
Oloupané syrové brambory nastrouhejte na velmi jemné nudličky. Vymačkejte z nich vodu. Brambory obsahují různé množství vody podle odrůdy. Já jsem potřebovala 900 g brambor na 450 g hmoty zbavené vody. Přidejte mouku, osolte a vypracujte těsto.
2
Omyjte švestky a nechte v nich pecky. Knedlíky se budou lépe tvarovat. Vezměte trochu bramborové hmoty do dlaně a zabalte do nich švestku. Těsto dobře přimáčkněte okolo ovoce. Je možné, že bude třeba přidat trochu mouky, zkuste uvařit jeden knedlík zkušebně a zařiďte se podle toho.
3
Z uvedeného množství budete mít asi 12 knedlíků, švestky obalujte tenkou vrstvou těsta. Správně by knedlíky měly být malé, dělaly se z pravých českých švestek. Ty se dají v současnosti jen obtížně sehnat, proto musíte vzít zavděk většími plody.
4
Připravené knedlíky vhazujte do vroucí vody, vařte 8–10 minut podle velikosti. Jakmile vyplavou, vyjměte je děrovačkou. Na talíři vidličkou roztrhněte a sypejte strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Tipy
Švestkové knedlíky se dají sypat i umletým mákem s cukrem.
Varování
Dejte včas vařit vodu, do které se budou knedlíky zavářet. Musejí se vhazovat rychle za sebou do vody. Jakmile je necháte delší dobu stát, lepí se k podkladu.
Bramborové knedlíky se sýrem | recept. Nabízím trochu jiný recept na bramborové knedlíky. Těsto je vláčnější a jemnější než klasické, přidává se do ně…
Meruňkové knedlíky | recept. Léto je čas ovocných knedlíků. Začíná se jahodovými, pak třešňovými, meruňkovými, borůvkovými a končí švestkovými. Vyjmen…
Jak upéct chodské koláče podle originálního receptu | retro recept. Koláče jsou tradičním posvícenským, pouťovým i svatebním pečivem. V různých krajíc…
Diskuze k článku