Jak uvařit chodské švestkové knedlíky
Jak uvařit chodské švestkové knedlíky | recept na ovocné knedlíky. Chuť těchto knedlíků si matně pamatuji z dětství. Byly otcovým oblíbeným jídlem a připravoval je jen on. Jako děti jsme se nezajímaly o recept, a tak po jeho předčasné smrti z našeho jídelníčku zmizely. Nedávno se mi dostala do rukou stará kuchařská kniha z dvacátých let minulého století a tam jsem ho našla. Jsou geniálně jednoduché a chutnají i po letech. Původní recept je uváděn bez určení přesného množství ingrediencí, odvážila a odzkoušela jsem sama.
Co je potřeba
- 450 g syrových vymačkaných brambor (cca 900 g syrových brambor)
- 100 g hladké mouky
- špetka soli
- 10 velkých švestek
- tvrdý tvaroh
- máslo
- moučkový cukr
Krok 1
Oloupané syrové brambory nastrouhejte na velmi jemné nudličky. Vymačkejte z nich vodu. Brambory obsahují různé množství vody podle odrůdy. Já jsem potřebovala 900 g brambor na 450 g hmoty zbavené vody. Přidejte mouku, osolte a vypracujte těsto.
Krok 2
Omyjte švestky a nechte v nich pecky. Knedlíky se budou lépe tvarovat. Vezměte trochu bramborové hmoty do dlaně a zabalte do nich švestku. Těsto dobře přimáčkněte okolo ovoce. Je možné, že bude třeba přidat trochu mouky, zkuste uvařit jeden knedlík zkušebně a zařiďte se podle toho.
Krok 3
Z uvedeného množství budete mít asi 12 knedlíků, švestky obalujte tenkou vrstvou těsta. Správně by knedlíky měly být malé, dělaly se z pravých českých švestek. Ty se dají v současnosti jen obtížně sehnat, proto musíte vzít zavděk většími plody.
Krok 4
Připravené knedlíky vhazujte do vroucí vody, vařte 8–10 minut podle velikosti. Jakmile vyplavou, vyjměte je děrovačkou. Na talíři vidličkou roztrhněte a sypejte strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Švestkové knedlíky se dají sypat i umletým mákem s cukrem.
Dejte včas vařit vodu, do které se budou knedlíky zavářet. Musejí se vhazovat rychle za sebou do vody. Jakmile je necháte delší dobu stát, lepí se k podkladu.