Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upotřebit akátové květy | recepty a návody pro každého

rozkvetlý akát květ

Každý rok se těším na chvíli, kdy pokvetou akáty. Miluji jejich sladkou omamnou vůni a je škoda, že se z ní můžeme těšit tak krátce. Ochránci přírody nejsou z akátu nijak nadšeni, je to invazivní rostlina, které je velmi těžké se zbavit. Nejenom u mě, ale i u včel je akát velmi oblíbený a hojně ho v době květu navštěvují. A akátový med – to je vyhlášená lahůdka.

Sepsala jsem pro vás několik receptů s využitím akátových květů. Vůně v hotových produktech již sice není tak výrazná, ale její lehká stopa tam zůstává. Věřím, že si z naší směsice návodů vyberete a nějakou dobrotu zkusíte sami připravit.

Obecná pravidla pro všechny návody

Pro všechny recepty platí zásada, že květy musíte sbírat v čistém prostředí a dbát na to, aby rostlina nebyla napadena škůdci či chorobami. Nejlepší doba pro sběr je za slunečného počasí bez deště. Květy musí být plně rozkvetlé. Neoplachujte je, spláchli byste pyl a připravili se o tu správnou plnou chuť a vůni. Po sběru je rozložte na plochu a zakryjte. Případní broučci sami vylezou za světlem.

Upozorňuji také, že všechny části akátu jsou jedovaté. Pouze květy nejsou toxické a mohou se používat. Při sběru dejte pozor na trny a včely.

Sirup z akátových květů

Akátový sirup je vhodný ke slazení čaje, ledového čaje nebo do vody. Má květinovou chuť s náznakem medu.

Potřebujete:

  • 30–40 květních hroznů
  • 2 litry vody
  • 250–300 ml citronové šťávy
  • 2 kg cukru

Jak postupovat:

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem a citronovou šťávou. Vařte 5 minut.
  2. Sejměte z plotýnky, přidejte květy a zakryjte poklicí.
  3. Směs nechte louhovat 24 až 48 hodin.
  4. Přefiltrujte a jemně květy vymačkejte.
  5. Ochutnejte sirup a podle potřeby přidejte citronovou šťávu (pokud ji přidáte, sirup znovu povařte).
  6. Rozlijte do lahví a uložte na chladném místě.

Čerstvý sirup vydrží v chladničce 14 dní, zavařený při 90 °C po dobu 30 minut má trvanlivost rok.

Jahodový džem s květy akátu

Jahodová klasika ozvláštněná akátem. Jednoduchý a rychlý recept s použitím koupeného želírovacího cukru. Univerzální použití, jen se nehodí do buchet či jiných moučníků pečených v troubě, vytekl by.

Co budete potřebovat:

  • 1600 g jahod
  • 80 ml citronové šťávy (tj. 2 citrony)
  • 500 g želírovacího cukru 3 + 1
  • 6 velkých květenství (hroznů) akátu

Pracovní postup:

  1. Květy akátu sdrhněte a odstraňte stopky.
  2. Jahody očistěte od kališních lístků a opláchněte.
  3. Přidejte citronovou šťávu a rozmixujte je.
  4. Promíchejte se želírovacím cukrem a přiveďte k varu.
  5. Vařte za stálého míchání 4 minuty.
  6. Přidejte otrhané květy akátu, promíchejte a odstavte.
  7. Naplňte směsí sklenice, uzavřete a postavte na 15 minut dnem vzhůru.

Uchovejte v chladu, zavařovat se nemusí, vydrží dva roky.

Panna cotta s květy akátu

Jednoduchý a originální recept na jemný akátový dezert do skleničky. Květy akátu můžete nahradit jinými „jedlými květinami“, například květy černého bezu, violkou vonnou, okvětními plátky růží…

Co budete potřebovat:

  • 40 g otrhaných akátových květů
  • 500 ml 40% smetany ke šlehání
  • 4 lžíce akátového medu
  • 2 g agar-agaru
  • 1 vanilkový cukr

Technologický postup:

  1. Smetanu přiveďte k varu.
  2. Sejměte z plotýnky, vhoďte květy a nechte 30 minut louhovat.
  3. Přeceďte, přidejte med, cukr a agar-agar, promíchejte.
  4. Za stálého míchání přiveďte k varu, vařte 30 sekund a odstavte.
  5. Rozdělte do sklenic a nechte nejméně 4 hodiny chladit.

Před podáváním doporučuji posypat drcenými lískovými ořechy.

Šumivý nápoj z akátových květů

Recept je variací na šumivé bezové víno. Akát má jemnější chuť a mně osobně chutná více, nemá typický bezový „ocas“.

Co budete potřebovat:

  • 30 velkých akátových květů (hroznů)
  • 4 litry vody
  • šťáva z 1 limety
  • 1 citron
  • 400 g medu (hnědého cukru)

Postup:

  1. Ve velké nádobě promíchejte med/cukr s vodou.
  2. Přidejte limetovou šťávu a plátky citronu i s kůrou.
  3. Vložte květy akátu a dobře promíchejte.
  4. Přikryjte utěrkou (musí být přístup vzduchu) a nechte fermentovat 4–5 dní, 3× denně promíchejte.
  5. Přefiltrujte, slijte do lahví a uložte do chladničky.

Kvašení bude probíhat i v chladničce, nezapomeňte občas lahev pootevřít, abyste uvolnili tlak.

Likér z akátových květů

Jemný likér s příjemnou chutí podle receptu z Itálie – Liquore di Robinia.

Co je potřeba:

  • 800 ml 90% lihu
  • 400 g cukru
  • 2 lžíce květového medu
  • 200 g otrhaných akátových kvítků
  • 200 ml vody
  • 4 listy máty (nejlépe jablečné) – volitelně

Jak postupovat:

  1. Skleněnou nádobu střídavě plňte vrstvou cukru a vrstvou květů popř. Mátou).
  2. Uzavřete a nechte 24 hodin stát.
  3. Přidejte alkohol, med a vše promíchejte, aby se cukr rozpustil.
  4. Postavte do chladu, občas směs promíchejte a vyčkejte přibližně měsíc, dokud se nerozpustí veškerý cukr.
  5. Převařte a nechte vystydnout 200 ml vody.
  6. Vodu přidejte do sklenice s naloženou směsí a vše dobře promíchejte.
  7. Přefiltrujte, květy vymačkejte a naplňte do lahví.

Můžete pít ihned, nejlepší chuť má po 6 měsících zrání.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.