Jak upotřebit akátové květy | recepty a návody pro každého
Každý rok se těším na chvíli, kdy pokvetou akáty. Miluji jejich sladkou omamnou vůni a je škoda, že se z ní můžeme těšit tak krátce. Ochránci přírody nejsou z akátu nijak nadšeni, je to invazivní rostlina, které je velmi těžké se zbavit. Nejenom u mě, ale i u včel je akát velmi oblíbený a hojně ho v době květu navštěvují. A akátový med – to je vyhlášená lahůdka.
Sepsala jsem pro vás několik receptů s využitím akátových květů. Vůně v hotových produktech již sice není tak výrazná, ale její lehká stopa tam zůstává. Věřím, že si z naší směsice návodů vyberete a nějakou dobrotu zkusíte sami připravit.
Pro všechny recepty platí zásada, že květy musíte sbírat v čistém prostředí a dbát na to, aby rostlina nebyla napadena škůdci či chorobami. Nejlepší doba pro sběr je za slunečného počasí bez deště. Květy musí být plně rozkvetlé. Neoplachujte je, spláchli byste pyl a připravili se o tu správnou plnou chuť a vůni. Po sběru je rozložte na plochu a zakryjte. Případní broučci sami vylezou za světlem.
Upozorňuji také, že všechny části akátu jsou jedovaté. Pouze květy nejsou toxické a mohou se používat. Při sběru dejte pozor na trny a včely.
Akátový sirup je vhodný ke slazení čaje, ledového čaje nebo do vody. Má květinovou chuť s náznakem medu.
Potřebujete:
- 30–40 květních hroznů
- 2 litry vody
- 250–300 ml citronové šťávy
- 2 kg cukru
Jak postupovat:
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem a citronovou šťávou. Vařte 5 minut.
- Sejměte z plotýnky, přidejte květy a zakryjte poklicí.
- Směs nechte louhovat 24 až 48 hodin.
- Přefiltrujte a jemně květy vymačkejte.
- Ochutnejte sirup a podle potřeby přidejte citronovou šťávu (pokud ji přidáte, sirup znovu povařte).
- Rozlijte do lahví a uložte na chladném místě.
Čerstvý sirup vydrží v chladničce 14 dní, zavařený při 90 °C po dobu 30 minut má trvanlivost rok.
Jahodová klasika ozvláštněná akátem. Jednoduchý a rychlý recept s použitím koupeného želírovacího cukru. Univerzální použití, jen se nehodí do buchet či jiných moučníků pečených v troubě, vytekl by.
Co budete potřebovat:
- 1600 g jahod
- 80 ml citronové šťávy (tj. 2 citrony)
- 500 g želírovacího cukru 3 + 1
- 6 velkých květenství (hroznů) akátu
Pracovní postup:
- Květy akátu sdrhněte a odstraňte stopky.
- Jahody očistěte od kališních lístků a opláchněte.
- Přidejte citronovou šťávu a rozmixujte je.
- Promíchejte se želírovacím cukrem a přiveďte k varu.
- Vařte za stálého míchání 4 minuty.
- Přidejte otrhané květy akátu, promíchejte a odstavte.
- Naplňte směsí sklenice, uzavřete a postavte na 15 minut dnem vzhůru.
Uchovejte v chladu, zavařovat se nemusí, vydrží dva roky.
Jednoduchý a originální recept na jemný akátový dezert do skleničky. Květy akátu můžete nahradit jinými „jedlými květinami“, například květy černého bezu, violkou vonnou, okvětními plátky růží…
Co budete potřebovat:
- 40 g otrhaných akátových květů
- 500 ml 40% smetany ke šlehání
- 4 lžíce akátového medu
- 2 g agar-agaru
- 1 vanilkový cukr
Technologický postup:
- Smetanu přiveďte k varu.
- Sejměte z plotýnky, vhoďte květy a nechte 30 minut louhovat.
- Přeceďte, přidejte med, cukr a agar-agar, promíchejte.
- Za stálého míchání přiveďte k varu, vařte 30 sekund a odstavte.
- Rozdělte do sklenic a nechte nejméně 4 hodiny chladit.
Před podáváním doporučuji posypat drcenými lískovými ořechy.
Recept je variací na šumivé bezové víno. Akát má jemnější chuť a mně osobně chutná více, nemá typický bezový „ocas“.
Co budete potřebovat:
- 30 velkých akátových květů (hroznů)
- 4 litry vody
- šťáva z 1 limety
- 1 citron
- 400 g medu (hnědého cukru)
Postup:
- Ve velké nádobě promíchejte med/cukr s vodou.
- Přidejte limetovou šťávu a plátky citronu i s kůrou.
- Vložte květy akátu a dobře promíchejte.
- Přikryjte utěrkou (musí být přístup vzduchu) a nechte fermentovat 4–5 dní, 3× denně promíchejte.
- Přefiltrujte, slijte do lahví a uložte do chladničky.
Kvašení bude probíhat i v chladničce, nezapomeňte občas lahev pootevřít, abyste uvolnili tlak.
Jemný likér s příjemnou chutí podle receptu z Itálie – Liquore di Robinia.
Co je potřeba:
- 800 ml 90% lihu
- 400 g cukru
- 2 lžíce květového medu
- 200 g otrhaných akátových kvítků
- 200 ml vody
- 4 listy máty (nejlépe jablečné) – volitelně
Jak postupovat:
- Skleněnou nádobu střídavě plňte vrstvou cukru a vrstvou květů popř. Mátou).
- Uzavřete a nechte 24 hodin stát.
- Přidejte alkohol, med a vše promíchejte, aby se cukr rozpustil.
- Postavte do chladu, občas směs promíchejte a vyčkejte přibližně měsíc, dokud se nerozpustí veškerý cukr.
- Převařte a nechte vystydnout 200 ml vody.
- Vodu přidejte do sklenice s naloženou směsí a vše dobře promíchejte.
- Přefiltrujte, květy vymačkejte a naplňte do lahví.
Můžete pít ihned, nejlepší chuť má po 6 měsících zrání.