Jak upéct vepřový bok plněný rýží s houbami | recept. Dozlatova upečený bůček s houbovým rizotem si můžete dopřát k obědu nebo studený nakrájený na plátky jako součást studeného pohoštění či svačiny. Protože plněný bůček je sám o sobě vydatný a navíc v sobě ukrývá rýži s houbami a vejci, podávejte ho jen se salátem z čerstvé zeleniny.
Co je potřeba
1000 g vepřového bůčku
700 ml vývaru z masa nebo kostí
200 g rýže
150 g čerstvých lesních hub
1 středně velká cibule
50 g másla
sůl
petrželová nať
kmín
2 vejce
1
Na nádivku s rýží budete potřebovat čerstvé lesní houby. Hodí se téměř všechny a nejlépe chutná směs různých druhů. Houby pečlivě očistěte, zkontrolujte a nakrájejte na plátky. Jen „pro formu“ připomínám otřepanou větu: sbírejte jen ty houby, které bezpečně znáte.
2
Na másle osmahněte drobně pokrájenou cibuli, přidejte rýži a míchejte tak dlouho, dokud nebude „sklovitá“. Podlijte trochou vývaru a pod pokličkou dustedoměkka. Podle potřeby podlévejte vývarem, může být i z kostky. Ke konci přidejte houby, osolte, nechte odpařit veškerou tekutinu a odstavte. Nechtelehce zchladnout a do rizota vmíchejte rozšlehaná vejce.
3
Vepřový bok s kůží – vyberte raději libovější kousek – uprostřed prořízněte, ale ne zcela, vytvořte kapsu, kterou naplníte houbovou směsí. Kůži nařežte ostrým nožem do čtverečků. Kapsu zevnitř osolte.
4
Houbové rizoto přendejte do vytvořené kapsy a maso sešijte dohromady, aby náplň nevytekla, ale zůstala uvnitř. Povrch osolte a posypte kmínem.
5
Do pekáčku položte maso kůží dolů a bůček osolte i z této strany. Pro začátek lehce podlijte vývarem a podle potřeby podlévejte i během pečení.
6
Pečte zvolna při 150 °C. Maso otočte, aby se opekla kůže dočervena. Maso sebude péci při takto nízké teplotě poměrně dlouho. Věřte, že se to vyplatí, kůže bude měkkoučká a maso také. Po upečení propíchejte maso jehlicí, aby unikla pára a před krájením ho nechte chvilku odpočinout.
Jak zapéct vepřové maso v „ovčím kožíšku“ z brambor | starý ruský recept. Recept na toto zajímavé jídlo pochází z jednoho zahraničního kulinářského we…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku