Jak upéct vepřový bok plněný rýží s houbami | recept
Jak upéct vepřový bok plněný rýží s houbami | recept. Dozlatova upečený bůček s houbovým rizotem si můžete dopřát k obědu nebo studený nakrájený na plátky jako součást studeného pohoštění či svačiny. Protože plněný bůček je sám o sobě vydatný a navíc v sobě ukrývá rýži s houbami a vejci, podávejte ho jen se salátem z čerstvé zeleniny.
Co je potřeba
- 1000 g vepřového bůčku
- 700 ml vývaru z masa nebo kostí
- 200 g rýže
- 150 g čerstvých lesních hub
- 1 středně velká cibule
- 50 g másla
- sůl
- petrželová nať
- kmín
- 2 vejce
Krok 1
Na nádivku s rýží budete potřebovat čerstvé lesní houby. Hodí se téměř všechny a nejlépe chutná směs různých druhů. Houby pečlivě očistěte, zkontrolujte a nakrájejte na plátky. Jen „pro formu“ připomínám otřepanou větu: sbírejte jen ty houby, které bezpečně znáte.
Krok 2
Na másle osmahněte drobně pokrájenou cibuli, přidejte rýži a míchejte tak dlouho, dokud nebude „sklovitá“. Podlijte trochou vývaru a pod pokličkou duste doměkka. Podle potřeby podlévejte vývarem, může být i z kostky. Ke konci přidejte houby, osolte, nechte odpařit veškerou tekutinu a odstavte. Nechte lehce zchladnout a do rizota vmíchejte rozšlehaná vejce.
Krok 3
Vepřový bok s kůží – vyberte raději libovější kousek – uprostřed prořízněte, ale ne zcela, vytvořte kapsu, kterou naplníte houbovou směsí. Kůži nařežte ostrým nožem do čtverečků. Kapsu zevnitř osolte.
Krok 4
Houbové rizoto přendejte do vytvořené kapsy a maso sešijte dohromady, aby náplň nevytekla, ale zůstala uvnitř. Povrch osolte a posypte kmínem.
Krok 5
Do pekáčku položte maso kůží dolů a bůček osolte i z této strany. Pro začátek lehce podlijte vývarem a podle potřeby podlévejte i během pečení.
Krok 6
Pečte zvolna při 150 °C. Maso otočte, aby se opekla kůže dočervena. Maso se bude péci při takto nízké teplotě poměrně dlouho. Věřte, že se to vyplatí, kůže bude měkkoučká a maso také. Po upečení propíchejte maso jehlicí, aby unikla pára a před krájením ho nechte chvilku odpočinout.