Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vánoční cukroví | 7 babiččiných vánočních receptů

Jak upéct vánoční cukroví | babiččiny recepty na vánoční cukroví

Babiččiny recepty na vánoční cukroví vycházely ze staročeských tradic a lidové kuchyně. Místo cukru se často používal med a nepohrdlo se ani výrazněji kořeněnými druhy drobného vánočního cukroví, v oblibě byly tradičně staročeské zázvorky nebo anýzky. Vyzkoušejte recepty na babiččino vánoční cukroví – tipy ze starých českých kuchařek.

1

Medové tyčinky

Pro přípravu 50 ks babiččiných medových tyčinek potřebujete:

  • 550 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 2 vaječné žloutky
  • 1 polévkovou lžíci rumu
  • citronovou kůru a mletou vanilku
  • 2 polévkové lžíce sody
  • čokoládovou polevu

 

Nejprve utřete máslo, cukr, med a vaječné žloutky se dvěma lžícemi vody a rumem. Přidejte citronovou kůru, vanilku, sodu a mouku. Z vypracovaného a vyváleného těsta nakrájejte tyčinky a v předehřáté troubě na 180 °C je pečte 10 minut. Jakmile vychladnou, polovinu každé medové tyčinky namáčejte v čokoládové polevě.

2

Zázvorky

Na babiččiny staročeské zázvorky potřebujete:

  • 2 bílky a 2 vaječné žloutky
  • 20 g čerstvě mletého zázvoru
  • 180 g moučkového cukru
  • 280 g hladké mouky

Z těchto ingrediencí připravíte dva plechy tradičních zázvorek. Vaječné žloutky, zázvor, dorůžova opraženou a vychladlou mouku vetřete do ušlehaného sněhu z vaječných bílků. Vypracujte těsto, z rozváleného těsta vykrajujte tvary zázvorek, ty nakonec položte na plech opatřený pečicím papírem a ponechte v chladu několik hodin. Pečte 10 až 12 minut v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Jeden skvělý recept na staročeské zázvorky najdete i v odkazech.

3

Sádlové pracny

Jak už název vánočního cukroví od babičky napovídá, bude zapotřebí pro jeho přípravu:

  • 150 g sádla
  • 180 g cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 100 g mletých ořechů
  • mletý hřebíček
  • nastrouhaná čokoláda (kterou můžete vyměnit za kakao)

Suroviny na sádlové pracny smíchejte a vypracujte těsto. Pracny pečte v předehřáté troubě na 160 °C. Z formiček na pracny je vyklepněte až zchladnou, jinak se vám mohou rozpadnout.

4

Anýzky

Na tradiční přípravku cukroví anýzků si nachystejte:

  • 1 lžičku mletého anýzu
  • 550 g polohrubé mouky
  • špetku prášku do pečiva
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 200 ml zakysané smetany

Příprava těsta na anýzky je snadná. Sypké suroviny prosejte na vál, přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto, které nechejte odpočinout v chladu. Těsto vyválejte v tenkou placku a vykrajované tvary pečte zhruba 8 až 10 minut dorůžova v troubě při teplotě 180 °C. Z uvedeného množství surovin upečete 50 anýzků.

5

Skořicové vánoční cukroví

Skořicové čtverečky nebo hvězdičky

45 kusů skořicových čtverečků připravíte z tohoto množství:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnku moučkového cukru
  • loupaných mandlí, lískových ořechů
  • 1 lžičky mleté skořice
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • šťávy a kůry z 1 citronu
  • ovocné zavařeniny na slepování
  • 50 g čokolády na vaření

Začněte tím, že mouku promícháte s cukrem, mandlemi a skořicí. Po přidání másla, vejce, citronové kůry a citronové šťávy vypracujte těsto. Skořicové čtverečky vykrajujte ze 4 mm silného pováleného těsta. Plech si vyložte pečicím papírem, skořicové čtverečky pečte při 180 °C asi 10 minut. Spojte ovocnou zavařeninou a nakonec ozdobte rozteklou čokoládou a lískovým oříškem.

6

Boží milosti

Boží milosti ─ to je název pro vánoční cukroví v podobě dozlatova usmažených uzlíků obalených v moučkovém cukru. Pro jejich přípravu je ideální:

  • 1 vejce
  • 80 g másla
  • 20 g rumu
  • 40 g 12% smetany
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 80 g cukru krystal
  • 300 g hladké mouky
  • citronová kůra
  • moučkový cukr na obalení
  • tuk na smažení

Do rozpuštěného a vychladnutého másla přidáme vejce, cukr, smetanu, rum a vše spolu s citronovou kůrou vyšleháme. Pak postupně zapracujeme mouku a prášek do pečiva. Z dobře propracovaného a vyváleného těsta nakrájíme malé proužky, které zauzlíme a usmažíme v horkém tuku. Nakonec obalíme v moučkovém cukru a necháme vychladnout.

7

Babiččino staročeské linecké

Připravte si:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 130 g másla,
  • 1 vejce
  • kůru z půlky citronu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • višňovou marmeládu

Z uvedených surovin na babiččino staročeské linecké vypracujte těsto (bez marmelády), vyválejte a vykrajujte v něm různé tvary lineckého. Pamatujte na to, že jedna vykrajovaná půlka bude mít plný tvar, do druhé vykrojíme ještě malé kolečko uprostřed. Pečte čtvrt hodiny a po vychladnutí spojte marmeládou.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

sněhové pečivo pusinky
Jak připravit sněhové pečivo | recept
Sněhové pečivo | recept. Sněhové pečivo je trochu pracnější, ale při vánočním pečení zbývá v kuchyni hodně bílků a je škoda je nevyužít. Článek přináš…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.