Jak upéct vánoční cukroví | 7 babiččiných vánočních receptů
Babiččiny recepty na vánoční cukroví vycházely ze staročeských tradic a lidové kuchyně. Místo cukru se často používal med a nepohrdlo se ani výrazněji kořeněnými druhy drobného vánočního cukroví, v oblibě byly tradičně staročeské zázvorky nebo anýzky. Vyzkoušejte recepty na babiččino vánoční cukroví – tipy ze starých českých kuchařek.
Krok 1
Pro přípravu 50 ks babiččiných medových tyčinek potřebujete:
- 550 g hladké mouky
- 40 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 2 vaječné žloutky
- 1 polévkovou lžíci rumu
- citronovou kůru a mletou vanilku
- 2 polévkové lžíce sody
- čokoládovou polevu
Nejprve utřete máslo, cukr, med a vaječné žloutky se dvěma lžícemi vody a rumem. Přidejte citronovou kůru, vanilku, sodu a mouku. Z vypracovaného a vyváleného těsta nakrájejte tyčinky a v předehřáté troubě na 180 °C je pečte 10 minut. Jakmile vychladnou, polovinu každé medové tyčinky namáčejte v čokoládové polevě.
Krok 2
Na babiččiny staročeské zázvorky potřebujete:
- 2 bílky a 2 vaječné žloutky
- 20 g čerstvě mletého zázvoru
- 180 g moučkového cukru
- 280 g hladké mouky
Z těchto ingrediencí připravíte dva plechy tradičních zázvorek. Vaječné žloutky, zázvor, dorůžova opraženou a vychladlou mouku vetřete do ušlehaného sněhu z vaječných bílků. Vypracujte těsto, z rozváleného těsta vykrajujte tvary zázvorek, ty nakonec položte na plech opatřený pečicím papírem a ponechte v chladu několik hodin. Pečte 10 až 12 minut v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Jeden skvělý recept na staročeské zázvorky najdete i v odkazech.
Krok 3
Jak už název vánočního cukroví od babičky napovídá, bude zapotřebí pro jeho přípravu:
- 150 g sádla
- 180 g cukru
- 280 g hladké mouky
- 100 g mletých ořechů
- mletý hřebíček
- nastrouhaná čokoláda (kterou můžete vyměnit za kakao)
Suroviny na sádlové pracny smíchejte a vypracujte těsto. Pracny pečte v předehřáté troubě na 160 °C. Z formiček na pracny je vyklepněte až zchladnou, jinak se vám mohou rozpadnout.
Krok 4
Na tradiční přípravku cukroví anýzků si nachystejte:
- 1 lžičku mletého anýzu
- 550 g polohrubé mouky
- špetku prášku do pečiva
- 250 g moučkového cukru
- 1 lžičku vanilkového cukru
- 60 g másla
- 2 vejce
- 200 ml zakysané smetany
Příprava těsta na anýzky je snadná. Sypké suroviny prosejte na vál, přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto, které nechejte odpočinout v chladu. Těsto vyválejte v tenkou placku a vykrajované tvary pečte zhruba 8 až 10 minut dorůžova v troubě při teplotě 180 °C. Z uvedeného množství surovin upečete 50 anýzků.
Krok 5
Skořicové čtverečky nebo hvězdičky
45 kusů skořicových čtverečků připravíte z tohoto množství:
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnku moučkového cukru
- loupaných mandlí, lískových ořechů
- 1 lžičky mleté skořice
- 125 g másla
- 1 vejce
- šťávy a kůry z 1 citronu
- ovocné zavařeniny na slepování
- 50 g čokolády na vaření
Začněte tím, že mouku promícháte s cukrem, mandlemi a skořicí. Po přidání másla, vejce, citronové kůry a citronové šťávy vypracujte těsto. Skořicové čtverečky vykrajujte ze 4 mm silného pováleného těsta. Plech si vyložte pečicím papírem, skořicové čtverečky pečte při 180 °C asi 10 minut. Spojte ovocnou zavařeninou a nakonec ozdobte rozteklou čokoládou a lískovým oříškem.
Krok 6
Boží milosti ─ to je název pro vánoční cukroví v podobě dozlatova usmažených uzlíků obalených v moučkovém cukru. Pro jejich přípravu je ideální:
- 1 vejce
- 80 g másla
- 20 g rumu
- 40 g 12% smetany
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 80 g cukru krystal
- 300 g hladké mouky
- citronová kůra
- moučkový cukr na obalení
- tuk na smažení
Do rozpuštěného a vychladnutého másla přidáme vejce, cukr, smetanu, rum a vše spolu s citronovou kůrou vyšleháme. Pak postupně zapracujeme mouku a prášek do pečiva. Z dobře propracovaného a vyváleného těsta nakrájíme malé proužky, které zauzlíme a usmažíme v horkém tuku. Nakonec obalíme v moučkovém cukru a necháme vychladnout.
Krok 7
Připravte si:
- 250 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 130 g másla,
- 1 vejce
- kůru z půlky citronu
- 1 sáček vanilkového cukru
- višňovou marmeládu
Z uvedených surovin na babiččino staročeské linecké vypracujte těsto (bez marmelády), vyválejte a vykrajujte v něm různé tvary lineckého. Pamatujte na to, že jedna vykrajovaná půlka bude mít plný tvar, do druhé vykrojíme ještě malé kolečko uprostřed. Pečte čtvrt hodiny a po vychladnutí spojte marmeládou.