Jak upéct piškotovou roládu Žirafí krk | recept
Žirafí krk? Piškotová roláda s pěkným vzorem, krémem a zdobená šlehačkou. Recept s obrázky pro ilustraci. Vím, že žirafa má hnědé fleky s bílým obrysem... U nás doma si děti ale vždy přejí světlé fleky s hnědým obrysem, takže spíše “Žirafí krk obráceně”. :) Tato roláda je na pohled velice zajímavá. A bezva je, že vlastně už vršek rolády nemusíte potírat krémem nebo jinak zdobit. S piškotovým těstem na roládu se dá experimentovat různými způsoby. Můžete těsto obarvit červenou potravinářskou barvou a na pečicí papír nakreslit srdíčka a zbytek volného místa zalít světlým či tmavým těstem. Vznikne vám srdíčková piškotová roláda.... Fantazii se meze nekladou.
Co je potřeba
- 4 vejce
- 4 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 4 polévkové lžíce cukru krupice
- 2 čajové lžičky kakaa
- citrónová kůra z půlky citrónu
- sádlo na pomazání pečicího papíru
Já používám pečicí papír, který je natřený z jedné strany silikonovou vrstvou (může se pak použít vícekrát a hlavně se na něj nic nepřilepí), takže sádlem nepotírám.
Pusťme se do přípravy piškotové rolády. Nejprve si rozdělíme vajíčka na žloutky a na bílky. Bílky vlijeme do šlehací misky a pomocí elektrického šlehače vyšleháme tuhý sníh. Abychom zkontrolovali, jestli je sníh opravdu tuhý, překlopíme misku se sněhem vzhůru nohama – pokud má tendenci se po stranách misky hýbat, ještě chvíli šleháme. Pokud se sníh ani nehne a drží perfektně, je ušlehaný správně
Do sněhu vlijeme žloutky, nastrouháme citrónovou kůru a šleháme, dokud není těsto celé krásně žluté (asi minutku na nejvyšší výkon). Teď přidáme vždy jednu lžíci polohrubé mouky, jednu lžíci krupicového cukru a vždy šleháme asi 2 minutky, aby se cukr rozpustil. Takto pokračujeme, dokud nepřidáme čtyři lžíce mouky a čtyři lžíce cukru.
Na pečicí papír si buď předem nakreslíme tužkou “žirafí fleky”, nebo jako já improvizujeme. Na pečicím papíře jsem vytvořila “fleky” hnědým těstem a potom do prázdných míst vyplnila fleky těstem světlým. Takto dáme roládu péct do předehřáté trouby na 180 °C na 10 minut (ne déle, aby se roláda při motání nelámala).
Když je piškotová roláda upečená, vyjmeme ji z trouby, přeneseme na pracovní desku, kde ji hned zarolujeme. Takto necháme roládu zchladnout. Mezitím si nachystáme krém, dle své chuti. Když roláda vychladla, tak ji pomalinku sloupneme z pečícího papíru, potřeme přichystaným krémem (můžeme poházet krém čerstvým, pokrájeným ovocem) a opatrně roládu zarolujeme. Přendáme hotovou roládu na tác a dáme asi na dvě hodiny vychladit do lednice, aby krém ztuhl.
Diskuze k článku