Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jahodovou roládu se šlehačkovou náplní?

09. Březen 2025
jahodová roláda

Hospodyňky, které už zkoušely péct roládu, mnohdy nemají s těstem a zejména jeho lámavostí dobré zkušenosti. Proto se také často přípravám rolády brání. Bojí se, že jim po upečení a rolování těsto nevydrží a zlomí se. To je pak sice každá roláda chuťově v pořádku, ovšem na pohled nic moc. Vyzkoušejte roládu jahodovou a uvidíte, že dle našeho návodu se vám jistě skvěle podaří.

Co je potřeba

Budete potřebovat:

  • 400 g čerstvých jahod
  • 4 vajíčka
  • 2 žloutky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 75 g práškového cukru
  • 4 lžíce studené vody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • trocha soli
  • 500 ml šlehačky
  • Opražené mandle

Postup

Nejdříve oddělíme žloutky od bílků a z bílků a trošky soli ušleháme tuhý sníh. Ve druhé nádobě ušleháme žloutky s cukrem. Jakmile se cukr ve žloutcích rozpustí a vznikne nám hezká pěna, přidáme všechny další suroviny na těsto. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh.

Jakmile je vše smíchané a těsto je připravené, vyložíme si pečicím papírem plech a těsto na něj nalijeme. Uhladíme a upečeme v předehřáté troubě na cca 170 °C.

Po upečení opatrně odstraníme papír a ihned, ještě horkou roládu, stočíme na pocukrované utěrce. Necháme stočené vychladnout.

Mezitím ušleháme šlehačku dotuha, kdo chce, přidá ztužovač šlehačky. Po vychladnutí těsta 4/5 šlehačky rozetřeme na celou jeho plochu. Nakonec umyjeme jahody, osušíme a čtyři pětiny nakrájíme na malé kousky, které rozložíme na vrstvu šlehačky.

Na závěr roládu potřeme zvenku zbylou šlehačkou a ozdobíme jahodami nakrájenými na půlky.

TIPY na netrhající se těsto rolády

Aby se těsto netrhalo při rolování, používají kuchařky i nějaké fígle. Kupříkladu přidávají do žloutků při šlehání trochu oleje – stačí 1 lžička. Upečená roláda je pak vláčnější. Pozor ale na příliš mnoho oleje, to by se těsto lámalo a drobilo, bylo by tuhé.

Dalším fíglem je rolovat těsto tak, že jej na pečicím papíře položíme na vlhkou utěrku a s tou celek srolujeme. Necháme vychladnout, pak pomalu narovnáme a naplníme. Pak už jen opět srolujeme.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jablečné muffiny
Jak upéct jablečné muffiny - recept
Máte rádi vláčné buchty a koláče? Rádi si vezmete jeden kus, bez toho aniž byste jej museli ukrojit? Muffiny patří k moučníkům, které milují dosp…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.