Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jablečný závin | recepty na štrúdl

Jak upéct jablečný závin | recepty na štrúdl

Jak upéct jablečný závin | recepty na štrúdl. Z těchto tří receptů na jablečný závin si určitě vyberete! Jak je jedlíkům známo, jablečný závin je velmi oblíbený moučník připravovaný především na podzim, kdy je dostatek sladkokyselých podzimních jablek. Štrúdl se také často peče na Štědrý den. Přinášíme recepty na tři snadnější způsoby, jak upéct jablečný závin jinak, než z poměrně pracného taženého těsta. V hlavní roli jablečné trio: vyvalovaný závin, jablečný závin z křehkého těsta a jednoduchý jablečný závin z listového těsta. Vyberte si recept na jablečný závin dle chuti.

Co je potřeba

  • suroviny a přísady podle návodu
  • pečicí trouba, kuchyňské vybavení
1

Jablečný závin je jemné pečivo určené k rychlejší spotřebě. Jablečný závin je tvořen tenkou plackou těsta, na kterou je navršena náplň ze strouhaných jablek, strouhanky nebo piškotových drobečků a případně hrozinek nebo vlašských ořechů. Některé druhy jablečného závinu můžeme podávat i teplé, jiné je lepší porcovat až po vychladnutí.

Jak upéct jablečný závin | recepty na štrúdl
2

Na jablečný závin používáme nakyslé odrůdy jablek, které v závinu chutnají lépe než jablka sladká. Úspěšně můžeme využít i jablka padaná nebo červivá, ale jedině tehdy, když nehnijí. Jablka na jablečný závin oloupeme a strouháme na hrubém struhadle nebo je pokrájíme na jemné lístečky (můžeme využít krouhacích štěrbin na struhadle).

Jak upéct jablečný závin | recepty na štrúdl
3

Jablečnou náplň doplňujeme na másle osmaženou strouhankou (je chutnější) nebo piškotovými drobečky. Strouhanka nebo drobečky do sebe nasáknou šťávu, která se z pečících se jablek uvolňuje. Strouhanka tvoří první vrstvu. Na ni dáváme jablka, která zasypeme trochou krystalového cukru se skořicí. Jestliže to máme rádi, přidáváme ještě rozinky (suché) či vlašské ořechy (nebo obojí). Lískové oříšky nejsou v náplni nijak výrazné.

4

Vyvalovaný závin (méně pracná obdoba taženého závinu).

Ze 150 gramů hladké mouky, 125 mililitrů vlažné vody, špetky soli, lžíce oleje, jednoho celého vejce a jednoho žloutku rukama vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na dva díly a na pomoučeném plechu z každého vyválíme tenkou obdélníkovou placku. Během válení kontrolujeme, jestli se placka nelepí k válu – případně znovu opatrně podmoučíme. Posypeme polovinou jablek, strouhankou a cukrem a opatrně stočíme. Přemístíme na plech, pomažeme tukem a vypracujeme druhý jablečný závin. Potřeme máslem, podlijeme dvěma lžicemi mléka a zvolna upečeme při maximálně 180 °C.

Jak upéct jablečný závin | recepty na štrúdl
5

Závin z křehkého těsta

Z 300 gramů hladké nebo polohrubé mouky smíchané s polovinou kypřícího prášku do pečiva, 100 gramů cukru, 80 gramů tuku na pečení (typ Hera), jednoho celého vejce a čtyř lžic mléka vypracujeme těsto. Dáme asi na půl hodiny odpočinout a zatuhnout do chladničky. Na moukou posypaném vále vyválíme placku asi „na stéblo“ silnou. Posypeme komponenty náplně a velmi opatrně stočíme do závinu. Překulíme na pomaštěný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Zvolna pečeme ve středně teplé troubě. Krájíme až po vychladnutí.

Jak upéct jablečný závin | recepty na štrúdl
6

Nejjednodušší a nejrychlejší je jablečný závin z koupeného listového těsta.

Listové těsto je velmi pracné, a jestliže se nám chce pustit se do něj, využijeme je pak spíš na nějaké cukroví než na závin. Prodávaná listová těsta jsou v kvalitě na jablečný závin zcela postačující. Těsto rozválíme na pomoučeném vále, naplníme podle předchozích kroků, zatočíme a přesuneme na vodou vypláchnutý plech. Závin z listového těsta uhladíme namočenou rukou (zavlažíme jeho povrch), propícháme vidličkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě, dokud není zlatý. Tento jablečný závin chutná s teplým vanilkovým krémem nebo se šlehačkou.

 

Jak upéct jablečný závin | recepty na štrúdl
Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.