Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dýňové muffiny s drobenkou | recept na dýňový moučník

Jak upéct dýňové muffiny s drobenkou | recept na dýňový moučník

Jak upéct dýňové muffiny s drobenkou | recept na dýňový moučník. Muffiny jsou vlastně obdobou našich bábovek. Oblíbené jsou především u dětí. Jde je péct pořád dokola a přitom pokaždé jinak, jsou velmi univerzální a jde do nich přidat takřka cokoli. My vám dnes přinášíme recept na muffiny, které jsou úžasně šťavnaté díky přídavku dýňového pyré. To zajistí jejich vláčnost i několik dní po upečení (pokud vůbec vydrží a nesnědí se hned). Sladká drobenka na vrchu jim dodá nejen hezčí vzhled, ale také muffiny skvěle chuťově doplní. 

Co je potřeba

  • 300 g  dýně
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 130 g cukru
  • 100 ml mléka
  • 100 ml kefiru
  • 50 ml oleje

 

Na drobenku:

  • 50 g cukru
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g másla
  • 20 g ovesných vloček

 

Pokud nemáte dýňové pyré v záloze, musíte se pustit nejdříve do jeho přípravy. Dýni dle jejího druhu nejprve zbavíme slupky, u hokkaidó samozřejmě tento krok vynechte. Nakrájíme ji na kostky a uvaříme do měkka. Pak slijeme vodu a uvařenou dýni rozmixujeme dohladka. Pyré pak necháme vychladnout.

Pokud nemáte dýńové pyré v záloze, musíte se pustit nejdříve do jeho přípravy. Dýni dle jejího druhu nejprve zbavíme slupky, u hokkaidó samozřejmě tento krok vynechte. Nakrájíme ji na kostky a uvaříme do měkka. Pak slijeme vodu a uvařenou dýni rozmixujeme dohladka. Pyré pak necháme vychladnout.

V dalším kroku si přichystáme drobenku. Suroviny si vložíme do mísy a rukama rychle vypracujeme. Lepší je máslo vyjmout z lednice těsně před použitím, aby bylo studené. Lépe se s ním pracuje.

V dalším kroku si přichystáme drobenku. Suroviny si vložíme do mísy a rukama rychle vypracujeme. Lepší je máslo vyjmout z lednice těsně před použitím, aby bylo studené. Lépe se s ním pracuje.

Základem při přípravě těsta na muffiny je rozdělit suché a mokré ingredience a smíchat je zvlášť, tím se docílí správné hutnější konzistence. Ani tento recept není výjimkou. V jedné míse si tedy smícháme mouku, kypřící prášek, sůl, vločky a cukr. Následně si v druhé vidličkou prošleháme vejce, mléko, kefír a olej. Poté vaječnou směs postupně za stálého míchání přiléváme do moučné směsi. Nakonec přidáme dýňové pyré

Základem při přípravě těsta na muffiny je rozdělit suché a mokré ingredience a smíchat je zvlášť, tím se docílí správné hutnější konzistence. Ani tento recept není výjimkou. V jedné míste si tedy smícháme mouku, kypřící prášek, sůl, vločky a cukr. Následně si v druhé vidličkou prošleháme vejce, mléko, kefír a olej. Poté vaječnou směs postupně za stálého míchání přiléváme do moučné směsi. Nakonec přidáme dýňové pyré. 

Těsto rozdělíme do formiček na muffiny, nalijeme ho do dvou třetin, musíme počítat s tím, že vyběhne. Posypeme drobenkou a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme dozlatova, trvá to asi 25 minut, záleží na velikosti formičky. Základem dobrého muffinu je vypečený vršek a vláčný spodek. 

Těsto rozdělíme do formiček na muffiny, nalijeme ho do dvou třetin, musíme počítat s tím, že vyběhne. Posypeme drobenkou a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme dozlatova, trvá to asi 25 minut, záleží na velikosti formičky. Základem dobrého muffinu je vypečený vršek a vláčný spodek.

Tipy

Když koupíte dýni, zpracujte ji naráz. Uvařte ji všechnu najednou a pak po částech / porcích zamrazte. Tak budete mít pyré rychle po ruce a nebudete ho muset chystat pokaždé zvlášť. Hodí se to nejen pro tento recept, ale třeba i pro přípravu polévky nebo koláče. Navíc je to hospodárnější než vařit po menších porcích.    

 

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na dýňové muffiny s ořechy | recept
Jak na dýňové muffiny s ořechy | recept
Dýňové muffiny s ořechy | recept. Podzim a s ním i dýňová sezóna je tady, dýně jsou k sehnání téměř všude a stejně tak právě dozrávají také vlašské oř…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.