Jak upéct dýňové muffiny s drobenkou | recept na dýňový moučník
Jak upéct dýňové muffiny s drobenkou | recept na dýňový moučník. Muffiny jsou vlastně obdobou našich bábovek. Oblíbené jsou především u dětí. Jde je péct pořád dokola a přitom pokaždé jinak, jsou velmi univerzální a jde do nich přidat takřka cokoli. My vám dnes přinášíme recept na muffiny, které jsou úžasně šťavnaté díky přídavku dýňového pyré. To zajistí jejich vláčnost i několik dní po upečení (pokud vůbec vydrží a nesnědí se hned). Sladká drobenka na vrchu jim dodá nejen hezčí vzhled, ale také muffiny skvěle chuťově doplní.
Co je potřeba
- 300 g dýně
- 250 g hladké mouky
- 50 g ovesných vloček
- špetka soli
- 2 vejce
- 1/2 kypřícího prášku
- 130 g cukru
- 100 ml mléka
- 100 ml kefiru
- 50 ml oleje
Na drobenku:
- 50 g cukru
- 50 g hrubé mouky
- 50 g másla
- 20 g ovesných vloček
Pokud nemáte dýňové pyré v záloze, musíte se pustit nejdříve do jeho přípravy. Dýni dle jejího druhu nejprve zbavíme slupky, u hokkaidó samozřejmě tento krok vynechte. Nakrájíme ji na kostky a uvaříme do měkka. Pak slijeme vodu a uvařenou dýni rozmixujeme dohladka. Pyré pak necháme vychladnout.
V dalším kroku si přichystáme drobenku. Suroviny si vložíme do mísy a rukama rychle vypracujeme. Lepší je máslo vyjmout z lednice těsně před použitím, aby bylo studené. Lépe se s ním pracuje.
Základem při přípravě těsta na muffiny je rozdělit suché a mokré ingredience a smíchat je zvlášť, tím se docílí správné hutnější konzistence. Ani tento recept není výjimkou. V jedné míse si tedy smícháme mouku, kypřící prášek, sůl, vločky a cukr. Následně si v druhé vidličkou prošleháme vejce, mléko, kefír a olej. Poté vaječnou směs postupně za stálého míchání přiléváme do moučné směsi. Nakonec přidáme dýňové pyré.
Těsto rozdělíme do formiček na muffiny, nalijeme ho do dvou třetin, musíme počítat s tím, že vyběhne. Posypeme drobenkou a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme dozlatova, trvá to asi 25 minut, záleží na velikosti formičky. Základem dobrého muffinu je vypečený vršek a vláčný spodek.
Když koupíte dýni, zpracujte ji naráz. Uvařte ji všechnu najednou a pak po částech / porcích zamrazte. Tak budete mít pyré rychle po ruce a nebudete ho muset chystat pokaždé zvlášť. Hodí se to nejen pro tento recept, ale třeba i pro přípravu polévky nebo koláče. Navíc je to hospodárnější než vařit po menších porcích.