Jak udělat slovenskou vánoční zelňačku | recept na polévku
Diskuze k článku
Přidat komentář
Děkuji za odpověď.
Je patrné, že jste nikdy tuto zelňačku nevařila, protože jste to nepochopila. Měla jsem dotaz, jaké maso krájíte na velké kousky, když máte 150g +150 gr, to jsou dva druhy masa. Zřejmě jste si nevšinmla vy, co píšete. Poměr ingrediencí neodpovídám vzhledem k tomu množství zelí. To není pravá zelňačka.
Děkuji za odpověď, pokud se Vám můj recept nelíbí, můžete zde napsat svůj vlastní, neznám jediný recept na pokrm, který by měl stejné ingredience či se připravoval stejně, uvítáme tedy, když přidáte i svůj vlastní příspěvěk, pokud se Vám tento nelíbí. Děkuji
Neříkám, že se mi to nelíbí, třeba se někdo bude inspirovat a může mu ten recept vyhovovat, ale nenazývejte to prosím výbornou slovenskou zelňačkou. To by bylo kompromitující. Děkuji.
Dobry den tak jak jste psala tu slovenskou zelnacku to je jako kapusnice je to vyborne a nedivejte se na komentare vi vite jak to ma byt a ostatni nach si naserou hlavne ze vam chutna mne taky
Slovenská zelňačka je kapustňačka (oni ji zelňačkou nikdy nenazývají), ale podle Vašeho receptu by nechutnala nikomu. Na množství zelí 750g uvádíte 150g masa, Umíte si představit, když ukrojíte 15 dkg masa, jaký je to slabý plátek. Co tedy krájíte na větší kousky, jak popisujete? A kvalitní vývar? Z čeho?
Do dobré slovenské kapustňačky se dává cca 1000gr masa
nejde o tom zda se někomu recept líbí a nelíbí... ale vše má jistá pravidla, zelňačka je něco jiného...
Pravá slovenská kapustnica je úplně jiná, liší se od regionu,
ale jestli se jedná o silvestrovskou, tak je poměr masa celkového rovný k zelí a to vždy!!! navíc.... klobásy mají být hlavně paprikové ne že pikantní to mohou být pak i pepřové
a v posledním bodě... jaká je k tomu příloha? To byste měla také uvést, jelikož se to také liší od mnohých českých zelňaček...
jo a chybí tam uzené.. je to vždy ze čtyř druhů masa - hovězí, vepřové, uzené a klobásy, je hutná a masa je tam hodně..
taky tam nemáte počet osob pro kolik to je, což by napovědělo.
Kysané zelí s nálevem.. pokud je to pytlíkové tak se tam nedává.. pokud jde o pravou kapustnicu, tedy klasicky doma nakládané zelí ano.. ale u kupovaného ne!!!!
není to o rozličnostech receptů, ale o tom, co je skutečná slovenská silvestrovská tradiční kapustnica anebo něco doma uvařené na koleně.
To je nějaký galimatyáš, se slovenskou vánoční zelňačkou to nemá nic společného. Ale neznamená to, že by se nedala jíst. Je to vše možné, jen ne slovenská zelňačka.
Můj manžel pocházel z Hačavy pri Hnúšti - Slovenské rudohorie alebo Slovenské stredohorie. Jeho matka připravovala vánoční zelňačku - "vianočnú kapustnicu" - tak, že vyvařila uzené maso - většinou kus uzené kotlety, pak do vývaru přidala nakrájenou cibuli, kvašené zelí, sušené hřiby a vařila na plotně na mírném plameni. Pak přikrájela klobásu - sušenou na vzduchu, přidala mletou papriku, vyškvařenou slaninu, trochu rajčatového protlaku, až bylo zelí měkké, přidala nakrájené, uvařené uzené maso.
Nezahušťovala ani moukou, ani smetanou. Polévka byla výborná.
Při zabíjačce dělala kapustnicu tak, že do bílého vývaru přidala papriku, kvašené zelí a odřezky vařeného vepřového masa. Taky výborné.
Dobrý den, děkuji za komentář. Pokud jste si všimla není tam pouze 150 g ale 300 g masa + pár klobásy, tudíž mi toto množství příjde přiměřené, jelikož jde o polévku a ne o omáčku, kde bych chápala masa více a 1000 g mi příjde opravdu přehnané množství. Ale děkuji za Váš komentář.