Jak udělat kynuté jahodové knedlíky | recept
Jak udělat kynuté jahodové knedlíky | recept. Kynuté jahodové knedlíky připravujeme coby sladké hlavní jídlo nebo jako teplý moučník. Kynuté jahodové knedlíky můžeme udělat z čerstvých jahod nebo z jahodové marmelády. Nabízíme základní recept a pracovní postup na ty nejlepší kynuté jahodové knedlíky, jaké jste kdy jedli.
Co je potřeba
- 1/2 kg hrubé mouky
- 2 dcl vlažného mléka
- půl balíčku kvasnic
- půl lžičky soli
- 1 lžíce cukru
- 1 vajíčko
- jahody nebo jahodová marmeláda
- k podávání: máslo, cukrem, tvaroh, zakysaná smetana nebo smetanový jogurt
Na kynuté jahodové knedlíky použijeme buď čerstvé jahody nebo jahodovou marmeládu. Počítejme, že do jednoho kynutého jahodového knedlíku zabalíme tři až čtyři jahody (podle jejich velikosti). Děti a ženy obvykle k obědu (večeři) snědí tři kynuté jahodové knedlíky, vytrvalejší jedlíci tak pět. Máme-li doma nějakého přeborníka na kynuté jahodové knedlíky, uzpůsobíme počet připravovaných knedlíků jeho potřebám.
Kynuté těsto zaděláme z půl kilogramu hrubé mouky, dvou deci vlažného mléka (v něm jsme nechali vzejít půl balíčku kvasnic), půl lžičky soli, lžíce cukru a jednoho vajíčka. Rukou nebo hnětačem vymícháme hladké těsto, které necháme půl hodiny až hodinu pod utěrkou kynout.
Jahody přebereme, zbavíme okvětí, opláchneme. Budeme-li používat jahodovou marmeládu, vyklopíme ji do misky, rozmícháme, případně dochutíme lžičkou rumu. Jahodový džem se do knedlíků nehodí.
Vykynuté těsto překlopíme na pomoučený vál nebo jinou pracovní plochu. Z těsta vyválíme placku, rozřežeme ji na čtverce. Na každý čtverec dáme tři až čtyři jahody nebo lžičku jahodové marmelády. Jahody balíme pevně, jahodovou marmeládu pevně, a navíc opatrně. Spoje dokonale stiskneme. Na pomoučeném vále necháme chvíli dokynout (knedlíky s marmeládou pokládáme spojem navrch, aby marmeláda nevytékala, ale kontrolujeme, zda se neotvírají).
Dáme vařit vodu do velkého kastrolu. Osolíme ji lžičkou soli. Knedlíky opatrně vkládáme do vody. Počkáme, až se voda začne znova vařit a asi po minutě dvou vezmeme nějakou tupou podběračku a knedlíky opatrně odlepíme ode dna. Vaříme čtyři minuty po jedné straně, pak obrátíme a vaříme další čtyři minuty.
Pak jeden knedlík na zkoušku vytáhneme a hned jej nití rozřízneme. Tak zjistíme, jestli je těsto provařené až do středu knedlíků. Podle toho buď necháme ještě chvíli vařit, nebo děrovanou naběračkou vyndáme.
Každý kynutý jahodový knedlík musíme hned po vytažení několikrát propíchnout nebo roztrhnout, aby z něj mohla unikat pára a nesrazil se.
Kynuté jahodové knedlíky chutnají polité máslem a posypané cukrem, ale výtečné jsou i s tvarohem nebo polité přislazenou zakysanou smetanou nebo smetanovým jogurtem.
Diskuze k článku