Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat kynuté jahodové knedlíky | recept

Jak udělat kynuté jahodové knedlíky | recept

Jak udělat kynuté jahodové knedlíky | recept. Kynuté jahodové knedlíky připravujeme coby sladké hlavní jídlo nebo jako teplý moučník. Kynuté jahodové knedlíky můžeme udělat z čerstvých jahod nebo z jahodové marmelády. Nabízíme základní recept a pracovní postup na ty nejlepší kynuté jahodové knedlíky, jaké jste kdy jedli.

Co je potřeba

  • 1/2 kg hrubé mouky
  • 2 dcl vlažného mléka
  • půl balíčku kvasnic
  • půl lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vajíčko
  • jahody nebo jahodová marmeláda
  • k podávání: máslo, cukrem, tvaroh, zakysaná smetana nebo smetanový jogurt
1

Na kynuté jahodové knedlíky použijeme buď čerstvé jahody nebo jahodovou marmeládu. Počítejme, že do jednoho kynutého jahodového knedlíku zabalíme tři až čtyři jahody (podle jejich velikosti). Děti a ženy obvykle k obědu (večeři) snědí tři kynuté jahodové knedlíky, vytrvalejší jedlíci tak pět. Máme-li doma nějakého přeborníka na kynuté jahodové knedlíky, uzpůsobíme počet připravovaných knedlíků jeho potřebám.

2

Kynuté těsto zaděláme z půl kilogramu hrubé mouky, dvou deci vlažného mléka (v něm jsme nechali vzejít půl balíčku kvasnic), půl lžičky soli, lžíce cukru a jednoho vajíčka. Rukou nebo hnětačem vymícháme hladké těsto, které necháme půl hodiny až hodinu pod utěrkou kynout.

3

Jahody přebereme, zbavíme okvětí, opláchneme. Budeme-li používat jahodovou marmeládu, vyklopíme ji do misky, rozmícháme, případně dochutíme lžičkou rumu. Jahodový džem se do knedlíků nehodí.

4

Vykynuté těsto překlopíme na pomoučený vál nebo jinou pracovní plochu. Z těsta vyválíme placku, rozřežeme ji na čtverce. Na každý čtverec dáme tři až čtyři jahody nebo lžičku jahodové marmelády. Jahody balíme pevně, jahodovou marmeládu pevně, a navíc opatrně. Spoje dokonale stiskneme. Na pomoučeném vále necháme chvíli dokynout (knedlíky s marmeládou pokládáme spojem navrch, aby marmeláda nevytékala, ale kontrolujeme, zda se neotvírají).

5

Dáme vařit vodu do velkého kastrolu. Osolíme ji lžičkou soli. Knedlíky opatrně vkládáme do vody. Počkáme, až se voda začne znova vařit a asi po minutě dvou vezmeme nějakou tupou podběračku a knedlíky opatrně odlepíme ode dna. Vaříme čtyři minuty po jedné straně, pak obrátíme a vaříme další čtyři minuty.

6

Pak jeden knedlík na zkoušku vytáhneme a hned jej nití rozřízneme. Tak zjistíme, jestli je těsto provařené až do středu knedlíků. Podle toho buď necháme ještě chvíli vařit, nebo děrovanou naběračkou vyndáme.

7

Každý kynutý jahodový knedlík musíme hned po vytažení několikrát propíchnout nebo roztrhnout, aby z něj mohla unikat pára a nesrazil se.

8

Kynuté jahodové knedlíky chutnají polité máslem a posypané cukrem, ale výtečné jsou i s tvarohem nebo polité přislazenou zakysanou smetanou nebo smetanovým jogurtem.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit jahodové víno | recept
Jak vyrobit jahodové víno | recept
Jak vyrobit jahodové víno | recept. Víno z révy vinné je snad nejznámější nápoj na světě, jenže víno se dá vyrobit i z jiného ovoce, třeba z jahod. Ur…
Jak udělat jahodové knedlíky | recept
Jak udělat jahodové knedlíky | recept
Jahodové knedlíky je možno připravit několika různými způsoby – záleží na tom, kolik máme času a jaké suroviny. Určitou roli hrají i kuchařské zkušeno…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.