Jak udělat kynuté jahodové knedlíky | recept
Jak udělat kynuté jahodové knedlíky | recept. Kynuté jahodové knedlíky připravujeme coby sladké hlavní jídlo nebo jako teplý moučník. Kynuté jahodové knedlíky můžeme udělat z čerstvých jahod nebo z jahodové marmelády. Nabízíme základní recept a pracovní postup na ty nejlepší kynuté jahodové knedlíky, jaké jste kdy jedli.
Co je potřeba
- 1/2 kg hrubé mouky
- 2 dcl vlažného mléka
- půl balíčku kvasnic
- půl lžičky soli
- 1 lžíce cukru
- 1 vajíčko
- jahody nebo jahodová marmeláda
- k podávání: máslo, cukrem, tvaroh, zakysaná smetana nebo smetanový jogurt
Krok 1
Na kynuté jahodové knedlíky použijeme buď čerstvé jahody nebo jahodovou marmeládu. Počítejme, že do jednoho kynutého jahodového knedlíku zabalíme tři až čtyři jahody (podle jejich velikosti). Děti a ženy obvykle k obědu (večeři) snědí tři kynuté jahodové knedlíky, vytrvalejší jedlíci tak pět. Máme-li doma nějakého přeborníka na kynuté jahodové knedlíky, uzpůsobíme počet připravovaných knedlíků jeho potřebám.
Krok 2
Kynuté těsto zaděláme z půl kilogramu hrubé mouky, dvou deci vlažného mléka (v něm jsme nechali vzejít půl balíčku kvasnic), půl lžičky soli, lžíce cukru a jednoho vajíčka. Rukou nebo hnětačem vymícháme hladké těsto, které necháme půl hodiny až hodinu pod utěrkou kynout.
Krok 3
Jahody přebereme, zbavíme okvětí, opláchneme. Budeme-li používat jahodovou marmeládu, vyklopíme ji do misky, rozmícháme, případně dochutíme lžičkou rumu. Jahodový džem se do knedlíků nehodí.
Krok 4
Vykynuté těsto překlopíme na pomoučený vál nebo jinou pracovní plochu. Z těsta vyválíme placku, rozřežeme ji na čtverce. Na každý čtverec dáme tři až čtyři jahody nebo lžičku jahodové marmelády. Jahody balíme pevně, jahodovou marmeládu pevně, a navíc opatrně. Spoje dokonale stiskneme. Na pomoučeném vále necháme chvíli dokynout (knedlíky s marmeládou pokládáme spojem navrch, aby marmeláda nevytékala, ale kontrolujeme, zda se neotvírají).
Krok 5
Dáme vařit vodu do velkého kastrolu. Osolíme ji lžičkou soli. Knedlíky opatrně vkládáme do vody. Počkáme, až se voda začne znova vařit a asi po minutě dvou vezmeme nějakou tupou podběračku a knedlíky opatrně odlepíme ode dna. Vaříme čtyři minuty po jedné straně, pak obrátíme a vaříme další čtyři minuty.
Krok 6
Pak jeden knedlík na zkoušku vytáhneme a hned jej nití rozřízneme. Tak zjistíme, jestli je těsto provařené až do středu knedlíků. Podle toho buď necháme ještě chvíli vařit, nebo děrovanou naběračkou vyndáme.
Krok 7
Každý kynutý jahodový knedlík musíme hned po vytažení několikrát propíchnout nebo roztrhnout, aby z něj mohla unikat pára a nesrazil se.
Krok 8
Kynuté jahodové knedlíky chutnají polité máslem a posypané cukrem, ale výtečné jsou i s tvarohem nebo polité přislazenou zakysanou smetanou nebo smetanovým jogurtem.