Jak udělat italskou rajčatovou polévku | recept
Recept na italskou rajčatovou polévku. Správněji by bylo – recept na rajčatovou polévku po italském způsobu. Předávat recepty podle „národních“ receptur je ošidné. Vždy se najde nějaký ortodoxní škarohlíd, který předpis zavrhne. A také se někdy neseženou regionální ingredience. Přinášíme návod, jak udělat italskou rajčatovou polévku podle italského receptu, ale v českých podmínkách. Změny v receptu nejsou zásadní.
Co je potřeba
- půl kilogramu rajčat
- tři stroužky česneku
- olivový olej
- středně velká cibule
- masový nebo zeleninový bujon
- čerstvá bazalka
- dva tři dny starý chleba
Nabízený recept na italskou rajčatovou polévku má kořeny v italském regionu Toskánsko. Jedná se o sytou polévku, která je zahuštěna chlebem. A to je první kámen úrazu – italské a české pečivo se liší. Někdo v tomto předpisu nahrazuje italský chleba bílou vekou, někdo doporučuje konzumní chléb.
Italská rajčatová polévka se někdy na závěr pasíruje, někde je zvykem ponechat kousky surovin celé, pouze rozvařené. Jestli budeme pasírovat je dobré vědět předem – v tom případě nemusíme rajčata zbavovat slupek a jader. Když pasírovat nebudeme, stačí rajčata posekat na menší kousky. Přidáme je k cibuli, chvilku mícháme, aby rajčata „zavadla“.
Asi po minutě míchání zalejeme směs zeleniny v hrnci litrem masového nebo zeleninového vývaru. Jestliže ho nemáme, použijeme vodu, také postačí. Ale bez masoxu. Do italské rajčatové polévky nebudeme přidávat polévkovou kostku ani žádné jiné chemické dochucovadlo, použité ingredience ji dostatečně ochutí. Vaříme asi 15 minut.
Když polévku nebudeme pasírovat (vařené kousky rajčat nám nevadí), nakrájíme asi 200 gramů ne právě čerstvého chleba na kostičky a mírně je opečeme na pánvi skutečně jen vytřené olivovým olejem. Jestliže budeme pasírovat, můžeme do polévky přidat chleba neopečený. Propasírujeme (eventuálně se dopustíme prohřešku proti receptuře a rozmixujeme tyčovým mixerem), dochutíme solí a mletým pepřem.
Diskuze k článku