Dýňové palačinky | recept. Dýně je všestranně použitelná zelenina v kuchyni. Hodí se jak na slané, tak na sladké vaření i pečení. Dýňová polévka a dýňová buchta už si našla cestu do mnoha rodin a restaurací. Co takhle zkusit třeba dýňové palačinky? Zapomeňte na předsudky a zkuste je. Budete překvapeni jejich nadýchanou konzistencí, dokonalou chutí a krásnou zlatou barvou, kterou jim dodá dýňová dužnina.
Co je potřeba
300 ml mléka
300 g dýňového pyré
špetka soli
2 celá vejce
1 rovná polévková lžíce krupicového cukru
trochu rumu
hladká mouka dle potřeby (asi 6 navršených polévkových lžic)
tuk na pánev
1
Na palačinky se hodí všechny druhy dýně, avšak nejlepší je hokkaido s krásně zbarvenou dužninou. Dýni neloupeme, jen odstraníme měkkou vnitřní část se semeny a uvaříme ji ve vodě. Místo vaření ve vodě ji lze upéct v troubě, zabalenou v alobalu. Měkkou dýni naporcujeme na menší části a ve vlažném mléce rozmixujeme.
2
Do dýňového mléka přidáme sůl, cukr a vyklepneme dvě celá vejce. Ušleháme metlou.
3
Poté přidáme mouku, trochu rumu a umícháme hladké těsto. Rum přidáváme proto, aby měly palačinky lepší chuť, místo něj se mohou ochutit strouhanou citronovou kůrou nebo vanilkou.
4
Palačinky smažíme na pánvi na malém množství tuku (oleje). Obracíme je opatrně, těsto se rádo trhá. Přidáním většího množství mouky se těsto zpevní, ale palačinky nebudou tak nadýchané.
5
Hotové palačinky pomažeme džemem, nutelou nebo ochuceným tvarohem a pocukrujeme. Můžeme dozdobit šlehačkou a čokoládou.
Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…
Diskuze k článku