Jak udělat bábovku z kynutého těsta | recept do domácí pekárny. Bez domácí pekárny si už život neumím snad ani představit. Tohle těsto na bábovku se krásně vejde do běžně velké domácí pekárny. A je navíc i téměř univerzální. Když chci upéct bábovku, vánočku nebo třeba mazanec, tak nepoužívám už jiný recept. Pro dochucení bábovky přidávám například mandle či jiné oříšky, nesmí chybět ani rozinky namočené v rumu. Nikdy neuškodí ani troška citronové kůry.
Co je potřeba
500 g hladké mouky 250 g mléka špetka soli 2 žloutky 40 g droždí 100 – 150 g cukru krupice 125 g rozpuštěného másla rozinky a ořechy (množství dle chuti) moučkový cukr na posypání bábovky
1
Pusťme se do těsta. Připravíme si domácí pekárnu a do její nádoby nalijeme nejdříve mléko, přidáme rozpuštěné máslo a vaječné žloutky, pak mouku. Do mouky dáme droždí s cukrem na jednu stranu nádoby a na druhou stranu sůl. Pekárnu nastavíme na program TĚSTO.
2
Jakmile se suroviny na bábovku spojí, přisypeme rozinky a ořechy. Než těsto vykyne, nachystáme si velkou bábovkovou formu. Vymažeme ji tukem a klasicky vysypeme moukou.
3
Když těsto na bábovku vykyne, urovnáme ho do bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Jakmile povrch bábovky zezlátne, doporučuji přikrýt alobalem, ať se bábovka nespálí, a dopečeme. Upečenou bábovku poznáme tak, že při vpichu špejlí špejle zůstane suchá.
4
Hotovou bábovku necháme lehce vychladnout, opatrně ji vyklopíme a nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.
V Česku nejčastěji pečená bábovka je ta dvoubarevná. Existují různé recepty, jak všemožně vylepšit recept na originální bábovku. Přikládám recept na m…
Jak na vykrajované cukroví z čokolády a marcipánu | recept. Propojení lahodné čokolády se sladkým marcipánem a hořkým kakaem dá za vznik naprosto úžas…
Jednoduché, během chvíle upečené, a tudíž i na poslední chvíli před Vánoci zvládnutelné – smetanově jemné marokánkové hromádky. Jejich smetanově jemný…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku