jaktak.cz

Jak udělat bábovku z kynutého těsta | recept do domácí pekárny

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat bábovku z kynutého těsta | recept do domácí pekárny. Bez domácí pekárny si už život neumím snad ani představit. Tohle těsto na bábovku se krásně vejde do běžně velké domácí pekárny. A je navíc i téměř univerzální. Když chci upéct bábovku, vánočku nebo třeba mazanec, tak nepoužívám už jiný recept. Pro dochucení bábovky přidávám například mandle či jiné oříšky, nesmí chybět ani rozinky namočené v rumu. Nikdy neuškodí ani troška citronové kůry.

Co je potřeba

500 g hladké mouky
250 g mléka
špetka soli
2 žloutky
40 g droždí
100 – 150 g cukru krupice
125 g rozpuštěného másla
rozinky a ořechy (množství dle chuti)
moučkový cukr na posypání bábovky

Krok 1

Pusťme se do těsta. Připravíme si domácí pekárnu a do její nádoby nalijeme nejdříve mléko, přidáme rozpuštěné máslo a vaječné žloutky, pak mouku. Do mouky dáme droždí s cukrem na jednu stranu nádoby a na druhou stranu sůl. Pekárnu nastavíme na program TĚSTO.

Krok 2

Jakmile se suroviny na bábovku spojí, přisypeme rozinky a ořechy. Než těsto vykyne, nachystáme si velkou bábovkovou formu. Vymažeme ji tukem a klasicky vysypeme moukou.

Krok 3

Když těsto na bábovku vykyne, urovnáme ho do bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Jakmile povrch bábovky zezlátne, doporučuji přikrýt alobalem, ať se bábovka nespálí, a dopečeme. Upečenou bábovku poznáme tak, že při vpichu špejlí špejle zůstane suchá.

Krok 4

Hotovou bábovku necháme lehce vychladnout, opatrně ji vyklopíme a nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-babovku-z-kynuteho-testa-recept-do-domaci-pekarny.html