Jak si nejlépe vychutnat exotiku | rady
Jak si nejlépe vychutnat exotiku | rady. Exotická jídla nás lákají svými roztodivnými vůněmi, barvami, netradičními kombinacemi chutí i svými názvy. Některé cizokrajné pokrmy nebo jejich ingredience už si dokonce můžeme koupit i u nás, ale určitě nejlepší způsob, jak si vychutnat tu pravou exotiku je vycestovat za ní. Víte, kam byste jeli na bandera dominicana, fritos verdes nebo ghuzi?
Kam na smažené banány a rum
Pokud vás láká nasládlá vůně rumu, banány připravené na různé způsoby a sytá jídla se španělským šmrncem, vydejte se do Dominikánské republiky. Zde byste měli ochutnat národní jídlo bandera dominicana. V překladu znamená „dominikánská vlajka“ a skládá se z rýže, dušeného masa, fazolí a v různých regionálních obměnách i z brambor a všudypřítomných banánů. Takovou dobrotu jistě budete chtít zakončit sladkou tečkou a tou mohou být právě zmiňované fritos verdes – banány smažené v těstíčku. Takto vydatnou hostinu se patří také dobře zapít. V Dominikánské republice je jasnou volbou místní rum. Na výběr máte hned ze tří druhů: blanco – světlý rum, dorado – zlatý rum a aňejo – starý rum, který obsahuje karamel a zraje v dřevěných sudech.
Kam na jehněčí maso a divotvorné koření
Vydejte se do Spojených arabských emirátů a nechte se omámit vůněmi tradičního koření, jako je muškát, šafrán, kardamom, zázvor nebo koriandr, které mají v místním jídelníčku své místo již od dob krále Šalamouna. Ghuzi, místní specialita, se vyznačuje právě výrazně kořeněnou rýží podávanou k pečenému jehněčímu masu. Milovníci sladkých dezertů si přijdou na své i zde. Na exotické dovolené nemusíte hledět na štíhlou linii a můžete si dopřát Esh asarya - obdobu známého koláče cheese cake. Tuto tvarohovou pochoutku zapijte pravou arabskou kávou ovoněnou kardamomem.
Nechte se na cestách pohostit
Prozkoumávání kulinářských zajímavostí může skvěle vyplnit každou cestu do vzdálených krajů. Nejen že se na cestách odreagujete, ale také se lépe seznámíte s kulturou navštívené země. Některé národy se vyznačují velkou pohostinností. Neodmítejte proto místní speciality a poznávejte tak svět.
Diskuze k článku