Jak se naučit znát muchomůrku růžovku | recept na omeletu z masáků
Muchomůrka růžovka je jednou z nejchutnějších hub vůbec. Ke sběru je doporučována pouze zkušenějším houbařům, protože hrozí velké riziko záměny, ať už z nepozornosti, nebo nedostatečné znalosti hlavních rozlišovacích znaků. Růžovka má mnoho lidových názvů, nejznámější z nich je masák, růžovák nebo masovka. Houbu si dáme do košíku jen tehdy, jsme-li si stoprocentně jistí, že je to ona. Musí mít vyvinuté nebo patrné všechny důležité hlavní znaky. Nesbíráme ji po dlouhotrvajících deštích, má pak nepříjemnou zemitou chuť. Bývá také často červivá.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak poznat nejchutnější holubinky | atlas hub
Holubinky jsou mezi houbaři oblíbené pro svoji vynikající chuť a rozmanitost druhů. Mezi holubinkami také není žádná smrtelně jedovatá. Navíc, každý,…
Jak poznat nejznámější ryzce | recept na nakládané ryzce
Ryzec je houba známá již od starověku. Najdete ji vyobrazenou na freskách v Pompejích a o ryzci se zmiňuje již Plinius starší ve svém díle Naturalis h…
Jak se projevují nejčastější otravy z hub | atlas hub
Každoročně nás média informují o případech otrav houbami. Tyto otravy jsou naprosto zbytečné, neboť osvěta kolem houbaření je dostatečná. Na trhu exis…
Jak poznat bedly | recept na škvarky z bedel
Jak poznáme bedly? Bedel je mnoho druhů, ne všechny jsou jedlé a ne všechny jsou prozkoumané. Bedly, které nemají na třeni pohyblivý prsten, nejsou je…
Jak poznat nejběžnější hřiby | atlas hub
Hříbek je houba, nad kterou srdce každého milovníka houbaření zaplesá. Bývají nejcennějším nálezem v houbařově košíku a předmětem chlouby před sousedy…