Pikantní sýrová pomazánka | recept. Sýrové pomazánky jsou vhodné při přípravě nejrůznějšího pohoštění, svačin nebo studených večeří. Při jejich přípravě můžeme uplatnit všechny druhy sýrů, záleží jen na naší chuti. Příprava pomazánek je rychlá a z jednoho druhu sýra, pomocí různých přísad, vyrobíme mnoho odlišných pomazánek. Sýry patří mezi nejcennější potraviny pro vysoký obsah bílkovin, vápníku, fosforu a vitaminů. Měli bychom je proto zařazovat do jídelníčku často. Dnešní recept je na pikantní pomazánku, která se hodí hlavně na jednohubky s ořechem nebo k namazání na pečivo s ozdobou se zeleniny.
Co je potřeba
250 g tvarohu
100 g másla nebo Ramy
200 g balkánského sýra
kelímek zakysané smetany
1 hlavička pečeného česneku
1 chilli paprička nebo chilli koření
1
Nejprve si připravíme suroviny. Celý neoloupaný česnek položíme na talířek nebo jej zabalíme do alobalu a na mřížce v troubě necháme asi 1/2 hodiny péci při 180 °C. Až začne česnek vonět, je pečený. Necháme ho vychladnout. Z balkánského sýru necháme na sítku vykapat přebytečnou slanou vodu.
2
V dalším kroku si v misce utřeme změklé máslo společně s tvarohem a přidáme jemně rozstrouhaný nebo rozdrobený balkánský sýr. Vše dohromady utřeme.
3
Prochladlý česnek oloupeme a přidáme k utřené směsi spolu s kelímkem zakysané smetany a chilli kořením nebo pokrájenou papričkou. Rozetřeme česnek a pokud je pomazánka příliš hustá, zředíme ji mlékem.
4
Ti, kdo dávají přednost hladkým pomazánkám bez kousků, si vezmou na pomoc mixer a pomazánku rozmixují dohladka. Je-li hustá, přidá se mléko. Pomazánku nesolte, sýr je dostatečně slaný.
5
Hotovou pomazánku můžete obměňovat přidáním sušených rajčat naložených v oleji, cibulkou nebo kousky různobarevných paprik. Nejlepší je druhý den po rozležení. Mažeme na bílé pečivo a zdobíme zeleninou nebo vlašskými ořechy.
Jak ugrilovat sýr | recept. Grilování není jen o mase. Někteří z nás dávají přednost zelenině a sýrům, právě pro ty je náš dnešní recept. Hodí se i pr…
Pomazánka a pěna z tvarůžků | recepty. Tvarůžky, sýr s velmi výraznou vůní, netřeba představovat, každý je zná. Jedná se o zrající nízkotučný sýr, jeh…
Zapečený květák s letní zeleninou | recept. Pozdní léto a začátek podzimu je doba, kdy je největší výběr čerstvé zeleniny. Ti šťastnější sklízejí úrod…
„Falešná“ Lučina ze smetany | recept. Mám oblíbený sýr Lučina. V místě, kde přechodně žiji, je velmi obtížně k sehnání. Malé obchůdky Lučinu neobjedná…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku