Jak připravit netradiční okurkové saláty | 4 recepty
Jak připravit netradiční okurkové saláty | 4 recepty. Okurkový salát se zálivkou z octa, smetany nebo jogurtu je klasikou, kterou zná každý. Okurka má sama o sobě nevýraznou chuť a tak ji kombinujeme s vhodnou zálivkou nebo jinými ingrediencemi. V článku vám nabízíme čtyři netradiční recepty na okurkové saláty se zajímavou chutí. Sami se přesvědčíte, kolik zajímavých podob může mít salát z okurek.
Co je potřeba
Rozpis ingrediencí je uveden v následujících krocích
Okurkový salát s houbami a feferonkou
750 g salátových okurek, 150 g čerstvých hub, 1 červená paprika, 2 lžíce oleje, ocet, cukr, sůl, pažitka, feferonka
Okurky i se slupkou nakrájejte na kostky, osolte a nechte čtvrt hodiny odležet. Na pánvi s rozehřátým olejem osmahněte feferonku, přidejte plátky hub a vyduste vodu. Nechte vychladit. Odleželé okurky propláchněte a sceďte, promíchejte s nakrájenou červenou paprikou, pažitkou a dochuťte octem, cukrem a solí. Před podáváním nechte v chladu hodinu odpočinout.
Okurková směs na jihoafrický způsob
500 g okurek, 370 g cibule, 270 g mrkve, 4 stroužky česneku, 2 lžíce soli, 1 lžíce celého pepře, 4 bobkové listy, 4 lžíce cukru, 2 chilli papričky, 750 ml vody, 350 ml bílého vinného octa
Okurky nakrájejte na kolečka silné 0,5 cm. Promíchejte s polovinou předepsané dávky soli a nechte stát 20 minut. Pak propláchněte vodou a nechte okapat. Kolečka cibule a nudličky mrkve promíchejte, zalijte vroucí vodou a po minutě sceďte a vychlaďte. Do sklenic na dno dejte vrstvu okurek, na ně několik plátků česneku, bobkový list, vrstvu mrkve s cibulí. Střídejte do naplnění sklenice. Zalijte svařeným nálevem z vody, octa, cukru, zbytku soli a chilli. Uložte v chladu, za dva dny je salát připraven k jídlu.
Okurkový salát po anglicku
2 okurky hadovky, 250 ml zakysané smetany, šťáva z 1 citronu, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce strouhaného tvrdého sýru, sůl, čerstvě mletý pepř
Okurky nakrájejte na tenké plátky, zalijte smetanou se solí, pepřem a citronovou šťávou. Promíchejte a posypte nakrájeným sýrem a vejci. Podávejte ke grilovanému masu.
Okurkový s parmezánem
okurka hadovka, 1 natvrdo uvařený žloutek, 2 lžíce strouhaného parmezánu, mletý pepř, citronová šťáva, sůl podle chuti, slunečnicový olej, petrželová nať (drobně nakrájená)
Okurky nakrájejte na tenká kolečka. Ze zbývajících ingrediencí umíchejte zálivku, přičemž polovinu sýru si odložte stranou na posypání salátu na talíři.
Diskuze k článku