Jak připravit bramboráky v troubě?
Máte rádi bramboráky, ale odrazuje vás mastnota spojená se smažením na pánvi? Pak vyzkoušejte bramboráky připravené v troubě jednoduše na plechu, na který umístíte pečicí papír. Je to snadné, rychlé a zvládne to každý. I těsto je lehké připravit, a jestliže neplánujete hostit velkou rodinu, bude chutná večeře připravená za pár desítek minut.
Co je potřeba
Potřebovat budete vše, co je důležité na poctivé, chutné a pravé bramboráky. Pro 2 osoby si připravte:
- 4 větší brambory
- 5 stroužků česneku
- 2 vajíčka
- 5 plátků anglické slaniny
- 2 lžíce hladké mouky
- Sůl
- Pepř
- Majoránku
Postup
Nejdříve oloupeme brambory, očistíme česnek. Vezmeme si struhadlo a místu a do ní nastrouháme nahrubo 2 brambory, a poté najemno další 2 brambory. Pak najemno nastrouháme i všech 5 stroužků česneku. Přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, dvě vajíčka, koření a sůl, a pečlivě promícháme, aby se koření s vajíčky, slaninou a bramborami dokonale spojily. Nakonec nasypeme 2 lžíce hladké mouky (příp. strouhanky) a opět pečlivě promícháme.
Troubu si rozehřejeme na 170 °. Na plech dáme pečicí papír „mastnou“ vrstvou nahoru. Zatížíme rohy papíru, aby se neroloval, a za pomocí velké lžíce tvoříme na papíru bramboráčky. Jakmile je máme hotové, dáme do trouby na cca 20 minut. Jakmile jsou z vrchu zlatavé, můžeme je vyndat.
Tipy
K bramboráčkům můžeme připravit i jednoduchý dip z kysané smetany, česneku, pažitky a špetky soli. Kdo má rád pikantní jídla, může použít i čili papričky v prášku nebo křen. Lze je podávat i jako přílohu k hlavnímu pokrmu. Jsou výtečné, snadné a zdravější, než když je smažíme na pánvi s olejem nebo sádlem. Jestliže přípravu v troubě vyzkoušíte, určitě ji budete rádi opakovat. Najednou takto připravíte spoustu bramboráčků bez nutnosti stát u plotny. U horkovzdušné trouby s dokonalou cirkulací vzduchu lze připravovat i dva plechy bramboráčků najednou.
Diskuze k článku