Jak pěstovat tibetskou kefírovou houbu
Malé kefírové houbičky dokáží proměnit obyčejné čerstvé mléko v lahodný a léčivý kefír a to už za 24 hodin. A houbičkový kefír je ideální k posílení imunity nejenom v zimních měsících.
Co je potřeba
1 dávka tibetské kefírové houby 1 l nejlépe čerstvého mléka džbán nebo sklenici neková lžíce a sítko
Tibetská kefírová houba je k sehnání také pod názvem chrchlík, kefírka, kefírová zrna nebo Tibeťanka. Pořízení jedné kultury se většinou vejde do 100 Kč i s případným poštovným. Stačí projít internetové bazary. Dlouhého cestování není třeba se bát. Kefírová houba přežije bez problémů několik dní uzavřená ve sklenici vody nebo mléka.
Vzniklé kefírové mléko pomáhá při celé řadě zdravotních obtíží: posiluje imunitu, má blahodárný vliv na zdraví srdce a cév, pomáhá regenerovat játra a v neposlední řadě také ulevuje při problémech se zažíváním a při urologických potížích. Oceníte ji také, pokud trpíte dlouhodobou únavou nebo zimní depresí.
Jak vyrobit houbičkový kefír Pěstování tibetské kefírové houby i výroba domácího kefíru je velmi jednoduché. Budete potřebovat jeden litr mléka, dávku houbiček a nekovové nádobí (kov totiž ničí některé zdraví prospěšné látky). Houbičky nasypejte do umělohmotného cedníku a proplachujte proudem studené vody tak dlouho, dokud nebude odtékající voda úplně čistá. Jde o velmi důležitý krok, protože zbytky předchozího kefíru by mohly zkazit novou várku.
Houbičky nasypte do vhodné nádoby a zalijte mlékem. Nádobu překryjte plátýnkem nebo čistou utěrkou. Pokud chcete mít kefír hotový za 24 hodin, nechte nádobu při pokojové teplotě (pokud možno ne přímo u zdroje tepla – topení apod.). V opačném případě dejte kefírovou houbu do dvířek lednice a počkejte 3-5 dní, dokud mléko nezhoustne.
Po pěti a více cyklech se může stát, že se část mléka v obvyklém čase nepromění na kefír, ale rovnou na vodu. To znamená, že se houbičky již příliš rozmnožily. Stačí proto propláchnuté houbičky rozdělit na dvě poloviny a můžete pokračovat ve výrobě kefíru.
Oddělené houbičky můžete někomu darovat nebo je zmrazit (kdyby se náhodu s těmi prvními něco stalo). O houbičky se nemusíte bát, ani pokud jedete na delší dovolenou. Dobře omyté stačí přelít vodou a uchovávat ve střední části lednice – vydrží tu bez problémů 14 dní. Pokud plánujete delší cestu, houbičky jednoduše zmrazte a po návratu pokračujte v pěstování obvyklým způsobem.
Tipy
K výrobě kefíru je nejlepší čerstvé mléko – stačí to z obchodu. Z obyčejného krabicového mléka sice vyrobíte kefír také, ale bude mírně nahořklý.
Varování
Pokud se na kefíru objeví plíseň, bez milosti ho vyhoďte i s houbičkami. Sliz na houbičkách naopak stačí vymýt, není zdraví škodlivý.
Diskuze k článku