Jak pěstovat šťovík | rady
Jak pěstovat šťovík | rady. Šťovík považujeme za plevel, jenomže ono tomu tak není, je to bylina a ve Středozemí i velmi uznávaná zelenina. Šťovík se v gastronomii užíval po mnoho staletí, bohužel již několik stovek let na něj v kuchyni kuchaři zapomínali. Dnes se opět do kuchyně vrací jako moderní surovina, která dokáže dostat současnou gastronomii do vyššího levelu. Šťovík je trvalka, jež dokáže vydržet na jednom stanovišti i čtyři roky. Pro gastronomii a léčivé účinky se však používá pouze mladá jednoletá rostlina. Šťovík totiž s věkem hořkne. V kuchyni se šťovík používá pro svou osvěžující citrónovou chuť do polévek, salátů i omáček. Tato rostlina chutná výtečně ve vaječných pokrmech, polévkách a omáčkách, kde je mléko, v kombinacích s rybami a špenátem. Léčiva bylina šťovík pomáhá s imunitou, zvyšuje hladinu železa, pomáhá zvládnout onemocnění krvetvorby, podporuje trávení, osvěžuje a má mírně projímavé účinky. Šťovík je kulinářským hitem jednadvacátého století, který je s velkou oblibou užíván těmi nejproslulejšími kuchaři z celého světa. Rádi byste zpestřili svou kuchyň a zkusili něco nového? Šťovík si můžete celkem snadno na své zahrádce vypěstovat sami. Řeknu vám, jak na to.
Co je potřeba
• Kvalitní osivo šťovíku
• Zahradu
• Hrábě
• Sázecí kolík
• Půda
• Organické hnojivo
• Kompost
• Vidle
• Konev s vodou
Šťovík není náročnou rostlinou na pěstování, roste i divoce. Divoký šťovík je však často víceletý, a proto bývá velmi hořký. Pokud si chcete vychutnat jeho svěží chuť, potřebujete mladý šťovík, který si na své zahrádce ze semen můžete vypěstovat sami. Semena šťovíku jsou běžně dostupná a mnoho nestojí.
Aby se šťovíku dařilo, potřebuje stinné místo s dobře zavlaženou půdou (velmi těžkou) a velmi bohatou na živiny.
Dříve než šťovík zasejete, je zapotřebí půdu zkypřit, zbavit plevele, velkých kamenů a asi týden před sázením pohnojit organickým hnojivem.
Semena šťovíku sázejte v březnu až dubnu. Sází se do půl centimetru hlubokých jamek, které se jemně zahrnou půdou. Mezery mezi semeny šťovíku by měly být cca 7 cm.
V průběhu vegetace i růstu rostlinu odplevelujte, pravidelně zalévejte a přihnojujte kvalitním kompostem a organickým hnojivem.
Sklizeň lístků je možná již za dva měsíce od výsevu. Sklízet pak můžete každý měsíc, a to cca od konce května až do listopadu.
Šťovík se konzumuje čerstvý. V lednici vydrží až 14 dní. Šťovík můžete i zamrazit, avšak to již znamená ztrátu mnoha velice pozitivních a léčivých látek.
Tipy
Když začne šťovík kvést, snižuje produkci zelených lístků. Pokud chcete zabránit jeho kvetení, ustřihněte jeho stvol s květem, jeho produkce se pak opětně zvýší.
Diskuze k článku