Jak na domácí tvaroh | recept
Domácí tvaroh | recept. Všichni jistě znáte tvaroh, zakysaný mléčný výrobek, který mimo kvalitních a dobře využitelných bílkovin obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů. Chcete si připravit výborný domácí tvaroh? Ukážeme si, jak na to.
Co je potřeba
- čerstvé mléko (ze 2 litrů mléka dostaneme zhruba 300 g tvarohu)
Jaké mléko použít?
Pro výrobu domácího tvarohu můžeme použít čerstvé selské mléko dostupné v každém supermarketu, nejlepší chuti tvarohu však dosáhneme použitím nepasterizovaného nebo šetrně pasterizovaného mléka. Toto mléko můžete sehnat u farmáře, ve farmářském obchodě, v automatu na mléko nebo přímo v kravíně.
Hotový tvaroh nám vydrží v lednici asi 2-3 dny, poté může začít sýrovatět. Tvaroh využijeme na domácí zmrzliny, ovocné knedlíky nebo na různé tvarohové pomazánky. Velmi jednoduchou česnekovou pomazánku si můžeme připravit právě z domácího tvarohu. A jak na to? V mixéru rozmixujeme tvaroh, několik stroužků česneku podle chuti, špetku soli a pepře a případně doplníme čerstvými bylinkami.
Scezená tekutina – syrovátka nám může dále posloužit jako zdravý nápoj. Syrovátka obsahuje řadu vitamínů a minerálů a také čistí organismus od toxických látek. Dále snižuje cholesterol a riziko rakoviny. Je také velice vhodná při kožních chorobách (např. při akné, ekzému či lupénce), ať už vnitřně nebo zevně. Zevně se užívá zejména při koupelích nebo jako obklad.
Tipy
Pro urychlení srážecího procesu můžeme do mléka přidat citronovou šťávu, kousek chleba nebo horkého bramboru.
Varování
Pro výrobu tvarohu v žádném případě nepoužíváme krabicové mléko, ani mléko, které zkyslo v lednici. Tvaroh by měl nepříjemnou hořkou chuť.
Diskuze k článku