Jak na domácí tvaroh | recept
Domácí tvaroh | recept. Všichni jistě znáte tvaroh, zakysaný mléčný výrobek, který mimo kvalitních a dobře využitelných bílkovin obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů. Chcete si připravit výborný domácí tvaroh? Ukážeme si, jak na to.
Co je potřeba
- čerstvé mléko (ze 2 litrů mléka dostaneme zhruba 300 g tvarohu)
Krok 1
Jaké mléko použít?
Pro výrobu domácího tvarohu můžeme použít čerstvé selské mléko dostupné v každém supermarketu, nejlepší chuti tvarohu však dosáhneme použitím nepasterizovaného nebo šetrně pasterizovaného mléka. Toto mléko můžete sehnat u farmáře, ve farmářském obchodě, v automatu na mléko nebo přímo v kravíně.
Krok 2
A jak na výrobu domácího tvarohu bez použití syřidla?
Nepasterizované mléko si doma nejprve zahřejeme na teplotu cca 70 °C a necháme vychladnout. Vychladlé mléko necháme stát při pokojové teplotě, dokud nezkysne, což trvá zhruba 2 dny (pokud je teplé počasí, mléko nám může zkysnout už za 1 den).
Krok 3
Zkyslé mléko v hrnci zahřejeme na 60-70 °C a poté ho přecedíme přes plátýnko. Ze sraženého tvarohu vymačkáme přebytečnou tekutinu – syrovátku a poté necháme ještě odkapat.
Krok 4
Hotový tvaroh nám vydrží v lednici asi 2-3 dny, poté může začít sýrovatět. Tvaroh využijeme na domácí zmrzliny, ovocné knedlíky nebo na různé tvarohové pomazánky. Velmi jednoduchou česnekovou pomazánku si můžeme připravit právě z domácího tvarohu. A jak na to? V mixéru rozmixujeme tvaroh, několik stroužků česneku podle chuti, špetku soli a pepře a případně doplníme čerstvými bylinkami.
Krok 5
Scezená tekutina – syrovátka nám může dále posloužit jako zdravý nápoj. Syrovátka obsahuje řadu vitamínů a minerálů a také čistí organismus od toxických látek. Dále snižuje cholesterol a riziko rakoviny. Je také velice vhodná při kožních chorobách (např. při akné, ekzému či lupénce), ať už vnitřně nebo zevně. Zevně se užívá zejména při koupelích nebo jako obklad.
Pro urychlení srážecího procesu můžeme do mléka přidat citronovou šťávu, kousek chleba nebo horkého bramboru.
Pro výrobu tvarohu v žádném případě nepoužíváme krabicové mléko, ani mléko, které zkyslo v lednici. Tvaroh by měl nepříjemnou hořkou chuť.