Jak uvařit křenovou omáčku jako od babičky | recept
Zastesklo se vám po dobrotách od vaší maminky nebo dokonce od babičky? Přinášíme recept na domácí křenovou omáčku! Mnoho lidí na ni pamatuje jako na nevalné jídlo školních a závodních kuchyní. Křenová omáčka ale může být velkou pochoutkou – když si ji připravíte podle sebe a z kvalitních surovin. Přesto je rychlá, chutná a poměrně levná. Nejoblíbenější je s uzeným masem, ale pochutnáte si na ní i s vajíčkem. Přinášíme snadný recept, jak uvařit poctivou křenovou omáčku.
Co je potřeba
- křen (čerstvý nebo konzervovaný)
- hovězí vývar (nebo voda s kostkou bujónu)
- ocet nebo citronová šťáva
- smetana
- mouka
- máslo
- sůl
- cukr
Recept na křenovou omáčku
Že může být křenová omáčka svátečním jídlem, dokládají vzpomínky rodiny Čapkových – jejich „Káček“ si smetanovou křenovou omáčku přál (a dostal) k slavnostnímu obědu po své promoci. Bohužel mnoho lidí si pod pojmem křenová omáčka vybaví spíše bělavé „cosi“ bez chuti a zápachu, kterým bývaly zmáčeny knedlíky ve školní jídelně. My si uvaříme takovou křenovou omáčku, na kterou bychom mohli pozvat i spisovatele Karla Čapka.
Na křenovou omáčku budeme potřebovat máslo, mouku, hovězí vývar (nebo vodu), smetanu, čerstvý nebo konzervovaný křen, sůl, cukr a citronovou šťávu. Žádné jiné koření či kořenící přípravky nebudeme do křenové omáčky přidávat. Proto je křenová omáčka vhodná i pro děti a pro lidi s choulostivým zažíváním.
Jíšku zalijeme hovězím vývarem (půl až tři čtvrtě litru). Protože v některých rodinách mají rádi křenovou omáčku k vařenému přednímu hovězímu (už zmiňovaný Čapek si přál „pěkný kousek hovězího žebra“), neměla by být o hovězí vývar při vaření křenové omáčky nouze. Jestliže nevaříme hovězí a vývar nemáme, zalijeme jíšku vodou.
Vzniklou bešamelovou omáčku důkladně provaříme (asi deset minut). Neměly by v ní být hrudky jíšky. Pak přilijeme kelímek poctivé sladké smetany (tak zvaně ke šlehání), přivedeme k varu a zkorigujeme hustotu: když je omáčka řídká, zahustíme je ještě lžicí mouky rozkvedlané v troše vody nebo mléka. Příliš hustou omáčku trochu zředíme (vývarem, vodou, mlékem). Přidáme tři vrchovaté lžíce strouhaného čerstvého nebo konzervovaného křenu a necháme „překulit“ varem.
Křenovou omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu, k vařenému uzenému nebo s kouskem dobré, tepelně upravené šunky. Kdo nemá rád maso, pochutná si na křenové omáčce také s vařeným vejcem. Jako tradiční přílohu podáváme houskový nebo karlovarský knedlík, varianta s vařeným vejcem chutná i s bramborem.
Tipy
- Jestliže máme rádi křenovou chuť, můžeme množství přidaného křenu v křenové omáčce zvýšit.
- Místo jedné sladké šlehačky můžeme použít zakysanou smetanu (jednu až dvě). Výsledek bude „nabřesklejší“.
Diskuze k článku