Jak uvařit křenovou omáčku jako od babičky | recept
Zastesklo se vám po dobrotách od vaší maminky nebo dokonce od babičky? Přinášíme recept na domácí křenovou omáčku! Mnoho lidí na ni pamatuje jako na nevalné jídlo školních a závodních kuchyní. Křenová omáčka ale může být velkou pochoutkou – když si ji připravíte podle sebe a z kvalitních surovin. Přesto je rychlá, chutná a poměrně levná. Nejoblíbenější je s uzeným masem, ale pochutnáte si na ní i s vajíčkem. Přinášíme snadný recept, jak uvařit poctivou křenovou omáčku.
Co je potřeba
- křen (čerstvý nebo konzervovaný)
- hovězí vývar (nebo voda s kostkou bujónu)
- ocet nebo citronová šťáva
- smetana
- mouka
- máslo
- sůl
- cukr
Že může být křenová omáčka svátečním jídlem, dokládají vzpomínky rodiny Čapkových – jejich „Káček“ si smetanovou křenovou omáčku přál (a dostal) k slavnostnímu obědu po své promoci. Bohužel mnoho lidí si pod pojmem křenová omáčka vybaví spíše bělavé „cosi“ bez chuti a zápachu, kterým bývaly zmáčeny knedlíky ve školní jídelně. My si uvaříme takovou křenovou omáčku, na kterou bychom mohli pozvat i spisovatele Karla Čapka.
Na křenovou omáčku budeme potřebovat máslo, mouku, hovězí vývar (nebo vodu), smetanu, čerstvý nebo konzervovaný křen, sůl, cukr a citronovou šťávu. Žádné jiné koření či kořenící přípravky nebudeme do křenové omáčky přidávat. Proto je křenová omáčka vhodná i pro děti a pro lidi s choulostivým zažíváním.
Krok 1
Na dvou lžicích másla nebo rostlinného másla opražíme tři lžíce hladké mouky. Jestliže nemáme hladkou mouku, je možno použít i mouku polohrubou. Někdo má dokonce radši, když má omáčka mírnou „texturu“, kterou jí polohrubá mouka dodá. Z másla a jíšky připravíme zlatou voňavou jíšku.
Krok 2
Jíšku zalijeme hovězím vývarem (půl až tři čtvrtě litru). Protože v některých rodinách mají rádi křenovou omáčku k vařenému přednímu hovězímu (už zmiňovaný Čapek si přál „pěkný kousek hovězího žebra“), neměla by být o hovězí vývar při vaření křenové omáčky nouze. Jestliže nevaříme hovězí a vývar nemáme, zalijeme jíšku vodou.
Krok 3
Vzniklou bešamelovou omáčku důkladně provaříme (asi deset minut). Neměly by v ní být hrudky jíšky. Pak přilijeme kelímek poctivé sladké smetany (tak zvaně ke šlehání), přivedeme k varu a zkorigujeme hustotu: když je omáčka řídká, zahustíme je ještě lžicí mouky rozkvedlané v troše vody nebo mléka. Příliš hustou omáčku trochu zředíme (vývarem, vodou, mlékem). Přidáme tři vrchovaté lžíce strouhaného čerstvého nebo konzervovaného křenu a necháme „překulit“ varem.
Krok 4
Odstavíme z plotýnky a dochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou nebo octem (přidáváme po lžičkách, aby se nám „neutrhla ruka“). Doladíme do příjemné mírně sladkokyselé chuti. Dochucování provádíme mimo plotýnku proto, že když přidáme do omáčky cukr, hrozí nevratné připálení.
Křenovou omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu, k vařenému uzenému nebo s kouskem dobré, tepelně upravené šunky. Kdo nemá rád maso, pochutná si na křenové omáčce také s vařeným vejcem. Jako tradiční přílohu podáváme houskový nebo karlovarský knedlík, varianta s vařeným vejcem chutná i s bramborem.
- Jestliže máme rádi křenovou chuť, můžeme množství přidaného křenu v křenové omáčce zvýšit.
- Místo jedné sladké šlehačky můžeme použít zakysanou smetanu (jednu až dvě). Výsledek bude „nabřesklejší“.