Jak využít cibuli pro zdraví | tipy a recepty
Jak využít cibuli pro zdraví | tipy a recepty. Cibuli má jistě doma každý z nás. Je to zelenina, jejíž pálivosti se využívá při přípravě mnoha pokrmů. Ona pálivost cibule však není žádoucí pouze v jídle, téměř zázračným způsobem slouží také ke zlepšení našeho zdraví. V následujícím článku se dozvíte, jaké prospěšné látky cibule obsahuje a také, jak ji využít při léčbě nejrůznějších onemocnění.
Co je potřeba
Viz následující kroky
Cibule obsahuje vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové, dále vitamíny C, E, karoteny a z minerálů pak draslík, fosfor, hořčík, mangan, vápník, zinek, železo, síru a další.
V cibuli najdeme také flavonoidy, které zvyšují pružnost cévních kapilár (tím snižují riziko onemocnění srdce a cév), působí také jako antioxidanty, mají antibakteriální a protinádorové účinky, podporují produkci hormonů a zvyšují obranyschopnost organismu.
Další látkou obsaženou v cibuli je cholin, což je neurotransmiter, jehož nedostatek je spojován s některými nemocemi jako je třeba Alzeihemerova choroba a další onemocnění související s poruchami paměti.
Z pohledu lidového léčitelství, které využívá cibuli již od starověku, je velmi důležitou látkou pro zdraví zejména alicin, který je obsažen v cibuli a česneku. Tato látka má antivirové i antibakteriální účinky, působí tedy jako přírodní antibiotikum. Navíc se zkoumají její účinky proti kornatění tepen a při snižování krevního tlaku. Alicin brání tvorbě sraženin, má protizánětlivé účinky a působí jako antioxidant.
Cibule dále napomáhá trávení, dezinfikuje střeva, čistí krev, odhleňuje dýchací cesty, pročišťuje ledviny a močové cesty, upravuje metabolismus, snižuje krevní tlak, obsah cukru v krvi (cibule zpomaluje rozklad inzulinu a prodlužuje jeho účinek v těle, je tedy vhodná i při onemocnění cukrovkou) a hladinu škodlivého cholesterolu. Cibule je výborným podpůrným prostředkem při léčbě nachlazení, chřipky či angíny.
A jak cibuli využít pro léčbu chřipky a nachlazení?
- Cibulový čaj
Odvar z cibule se používá k léčbě kašle, rýmy a nachlazení. Připravíte jej 5minutovým povařením 1 cibule nakrájené na čtvrtky v půl litru vody. Mírně vychladlý čaj scedíme, přidáme do něj med a případně ochutíme citronovou šťávou. Čaj pijeme 3x denně.
- Cibulový sirup
Cibuli nakrájenou na kolečka smícháme se 2 - 3 lžícemi třtinového cukru nebo medu. Šťávu, kterou cibule pustí, podáváme alespoň 3 x denně (stačí 1 lžičku). Sirup působí proti kašli a zahlenění a je vhodný i pro malé děti.
- Vdechování cibule
Vdechování výparů z čerstvě rozkrojené cibule pomůže při rýmě a zánětech dutin.
- Cibulové ponožky
Cibulové ponožky doslova zázračně pomáhají při léčbě chřipky, nachlazení, kašle, uvolňují hlen, zmírňují bolest. Léčivé účinky cibule se díky reflexním bodům na chodidlech dostanou do celého těla. A jak je připravíme? Nakrájíme najemno 1 velkou cibuli, rozložíme ji na bavlněný šátek, rozmačkáme ji a ohřejeme na pečicím papíru na topení nebo na obrácené pokličce hrnce. Šátek umístíme tak, aby se nakrájená cibule dotýkala chodidla, natáhneme si teplé ponožky a udržujeme nohy v teple. Ponožky si na nohou necháme po celou noc.
A jak využít cibuli proti dalším zdravotním neduhům?
- Zevně cibuli mimo jiné využijete také pro léčbu modřin.
Na modřinu položíme rozpůlenou cibuli, ovážeme místo gázou a necháme hodinu účinkovat. Tento postup provádíme po dobu 3 dnů.
- Cibuli můžeme použít na bradavice a plísně.
Na bradavici či místo postižené plísní naneseme kaši z jedné drcené čerstvé cibule, necháme působit několik hodin a opakujeme pravidelně až do vymizení.
- Cibule pomůže při bodnutí a štípnutí hmyzem.
Čerstvý plátek cibule se přikládá také na bodnutí a štípnutí hmyzem. Zabráníme tak zarudnutí a nepříjemnému svědění.
- Cibulový obklad se používá při bolesti hlavy.
Připravíme jej tak, že 1 cibuli nakrájíme nadrobno a zabalíme do kapesníku či utěrky. Obklad si přiložíme na zátylek a přes něj převážeme ještě teplý ručník. Obklad ponecháme na hlavě půl hodiny až hodinu, během té doby musíme být v klidu a relaxovat.
Tipy
- Nejdůležitější léčivé látky se z cibule uvolňují oxidací, po rozkrájení ji tedy nechte asi 10 minut odstát.
- Do cibulového čaje můžeme při vaření přidat také zázvor nebo koření, např. skořici či hřebíček.
- Věděli jste, že pokud budete konzumovat cibuli alespoň dvakrát týdně, budete mít o 20 - 30 % nižší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva v porovnání s těmi, kteří cibuli nejedí?
- Červená cibule není tolik štiplavá, proto ji ocení hlavně děti.
Varování
- Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.
Diskuze k článku