Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít česnek pro zdraví | tipy a recepty

Jak využít česnek pro zdraví | tipy a recepty

Jak využít česnek pro zdraví | tipy a recepty. Česnek je velmi hojně používaná zelenina se specifickou vůní a chutí, nemusíte jej však používat pouze na topinky či do bramboráků. Využijte ohromných léčivých účinků česneku a zbavte se celé řady neduhů. Pravidelná konzumace česneku působí také jako prevence velkého množství onemocnění. V následujícím článku se dozvíte, jak využít česnek pro Vaše zdraví.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Česnek obsahuje vitamíny A, C a E a vitamíny skupiny B, dále vápník, draslík, železo, fosfor a další minerály. Také v něm stejně jako v cibuli nalezneme látku alicin, která mimo jiné slouží jako přírodní antibiotikum, brání vzniku krevních sraženin a pomáhá snižovat krevní tlak.

2

Česnek slouží k léčbě i prevenci chřipky a nachlazení, zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje látkovou výměnu, pomáhá hojit rány, snižuje riziko rakoviny, působí proti nadýmání, proti kornatění tepen, čistí cévy, prospívá srdci a při onemocnění cukrovkou, pomáhá při střevních a žaludečních potížích.

3

Každodenní konzumace alespoň 1 stroužku česneku výrazně zlepší funkci imunitního systému a může snížit délku nachlazení až o 61 %! Pravidelná konzumace také pomáhá předcházet infarktu.

4

A jak česnek užívat proti chřipce a nachlazení?

  • Česnekový čaj – česnekový čaj Vám pomůže při bolestech v krku, při zánětech močových cest a ledvin a dalších bakteriálních, virových i plísňových infekcích. Tři stroužky česneku prolisujeme, zalijeme 250 ml vroucí vody a krátce vylouhujeme. Čaj dochutíme medem a citronem a užíváme jej 3x denně.
  • Česnekový sirup – stačí smíchat lžíci medu s jedním prolisovaným stroužkem česneku, směs necháme chvíli odstát a můžeme užívat (alespoň 3x denně).
  • Další možnost přípravy česnekového sirupu je taková, že smícháme 8 prolisovaných stroužků česneku s hrnkem jablečného octa a hrnkem medu. Směs pořádně promixujeme a v uzavíratelné sklenici uložíme na 5 dní do lednice. Poté užíváme 2 čajové lžičky rozpuštěné a dobře rozmíchané ve sklenici vody, sirup pijeme nalačno každé ráno.

Česnekový sirup zvyšuje imunitu, pomáhá zejména proti bolesti v krku, kašli, slouží také jako prevence před nachlazením a infekcemi.

5

Zevně se pak dá česnek použít na:

  • Bolest zubů – jelikož má česnek antibiotické a protizánětlivé účinky, můžeme jej použít i pro zmírnění bolesti zubů. Smícháme prolisovaný stroužek česneku se špetkou soli a pepře a směs naneseme na bolestivé místo. Opakujeme po dobu několika dní.
  • Bradavice – plátek česneku aplikujeme přímo na bradavici, okraje bradavice potřeme trochou olivového oleje, místo převážeme gázou a necháme působit asi 2 hodiny. Opakujeme po dobu několika dní, dokud bradavice neodpadne.
  • Bolest v krku, angínu, bolest dásní a afty – stačí cumlat stroužek česneku 3x denně po dobu několika dnů.

Tipy

  • Léčivá látka alicin se uvolňuje pouze tehdy, je-li česnek rozdrcen či nakrájen v syrovém stavu.
  • Chcete se zbavit zápachu z úst po konzumaci česneku? Pomáhá napít se mléka, sníst pár kostiček čokolády nebo žvýkat listovou zeleninu, kávové zrnko, petrželovou nať, routu vonnou nebo mátu peprnou.
  • Pokud česnek před přiložením na bradavici naložíte na 2-3 dny do octa, jeho účinky budou ještě silnější.

Varování

  • Pokud trpíte vředovými chorobami či střevními kolikami, poraďte se o užívání česneku s Vaším ošetřujícím lékařem. Jestliže máte nízký krevní tlak, neužívejte více jak 3 stroužky česneku denně.
  • V nižším množství česnek pomáhá proti nadýmání, ale při spotřebě nad dva gramy může naopak nadýmání způsobovat.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy
Jak využít arganový olej | rady a tipy. Arganový olej je velmi luxusní a vzácný rostlinný olej používaný v gastronomii i v kosmetice. Lisuje se z plod…
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy. Máta peprná je velmi známá a oblíbená bylinka, která se používá k ochucení pokrmů i nápojů a navíc má celou řad…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.