Jak vyrobit malinový likér | recept
Výborný recept. Malinový likér má příjemnou vůni, barvu a intenzívní chuť po čerstvých malinách. V některých zemích je podávání malinového likéru tradiční (například v Rumunsku). Malinový likér je svým složením vhodný jako aperitiv. Malinový likér si rádi vychutnáme i s kouskem lehkého ovocného zákusku. Jak vyrobit malinový likér? Přinášíme popis technologického postupu, upozorníme na možné chyby a základní recept na malinový likér.
Co je potřeba
Maliny
Cukr, konzumní líh, skořice
Demižon nebo větčí zavařovačka, láhve s uzávěrem
Filtrační papír
Malinový likér je nasládlý a mírně nakyslý alkoholický nápoj, který se připravuje v přibližně osmnácti až dvaadvacetiprocentní koncentraci alkoholu. K jeho výrobě jsou zapotřebí čerstvé maliny, cukr a konzumní líh, případně jiná předpisem přesně určená lihovina (destilát).
Chceme-li připravit víc než jeden litr konečného malinového likéru, vyplatí se na jeho výrobu koupit jemný konzumní líh. Půl litru 80procentního (jiný se neprodává) konzumního lihu stojí plus mínus 230 korun (podzim 2013). Konzumní líh lze koupit i v lékárnách. S 80 procenty se dobře počítá, ale především máme při nákupu v lékárně jistotu, že neoslepneme.
V případě, že je předpisu uvedena konkrétní lihovina (destilát), která se má na konečném produktu chuťově podílet (tuzemák, žitná, slivovice…), použijeme lihovinu podle předpisu. Při čtení předpisu ale zapojíme bystrý rozum, některé recepty (hlavně na internetu) jsou jen automaticky opisovány se stejnými počtářskými chybami (součet objemu tekutin, zvýšení objemu vody přidáním cukru, nerespektování různého objemového množství v různých lihovinách doporučovaných jako základ, špatný propočet koncentrace konečného produktu).
Malinový likér se vyrábí macerací čerstvých malin (a případně koření) v alkoholovém roztoku a dále smísením s likérnickým sirupem, který se připraví svařením kilogramu cukru a půl litru vody.
Předpis. Suroviny: půl kilogramu přebraných malin (neproplachujeme), půl kilogramu cukru, půl litru jemného konzumního lihu, asi tři centimetry celé skořice, voda.
Maliny podrtíme a nasypeme do menšího demižonku. Půl litru jemného konzumního lihu smícháme s půl litrem převařené zchladlé vody. Skořici rozlámeme na kousky. Vodu a skořici přidáme k malinám a hrdlo uzavřeme. Demižonek odložíme na chladné a temné místo a maliny necháme dva týdny macerovat. Občas obsahem demižonu zatřepeme. Po dvou týdnech macerace maliny slujeme přes plátýnko a pak ještě jednou přes fitrační papír (vyložíme tím nálevku, můžeme použít filtr do kávovaru).
Z půl kilogramu cukru a 350 mililitrů vody svaříme sirup. Necháme vychladnout a smísíme s lihovým malinovým extraktem. Přelijeme do lahví a zazátkujeme. Malinový likér necháme ještě alespoň měsíc zrát.
Podáváme v maličkých kalíšcích a nenabízíme víc než jednu dvě sklenky.
Diskuze k článku