Jak vyrobit jahodové víno | recept
Jak vyrobit jahodové víno | recept. Víno z révy vinné je snad nejznámější nápoj na světě, jenže víno se dá vyrobit i z jiného ovoce, třeba z jahod. Určitě jahodové víno nikdo často nepije, dokonce ani v obchodních domech ho nenajdete, o to víc můžete překvapit své známé, když jim ho nabídnete.
Co je potřeba
jahody, dle možnosti co nejvíce
hrnce
vařečku
kuchyňskou váhu
trychtýř
sítko
gumová hadička
demižon, stačí i velká okurková sklenice
skleněné lahve
cukr
kvasinky
sířidlo
vodu
150 ml ovocné šťávy
sáček živné soli
Na výrobu domácího jahodové vína je důležitý výběr jahod, nejvhodnější jsou jahody lesní a také měsíční zahradní. Jiné druhy jahod totiž nedodají vínu pravou chuť a aroma. Když se trochu smíříme s méně výraznou kvalitou, lze jahody smíchat.
Na výrobu jahodového vína je třeba použít jen zdravé, zralé, nenahnilé a čistě plody; nejlépe čerstvě natrhané jahody. Pokud použijeme plody nahnilé, víno zhnědne.
Demižon řádně vymyjeme, lze ho i vysířit. Do zátky je třeba vyvrtat otvor pro zasunutí kvasné trubičky, třeba vrtačkou.
Jahody pokrájíme, pomačkáme, vylisujeme, spaříme a dáme do demižonu. Do hrnců nalijeme odpovídající množství vody, dovedeme se k varu, až se v něm rozpustí určené množství cukru.
Voda se nechá přes noc stát a vychladnout.
Nezbytnou složkou zákvasu jsou kvasinky, které ve vínu přetvoří sladkou vodu na víno. Kvasinky lze dát do demižonu rovnou, mnohem lepší je rozmnožení. Do 150 ml ovocné šťávy (dvě nastrouhaná a vylisovaná jablka) dáme polévkovou lžící cukru a lehce ohřejeme. Po vychladnutí vysypeme sáček kvasinek a necháme stát utěrkou přikryté v teple alespoň 12, nejlépe 24 hodin.
Druhý den nalijeme k ovoci do demižonu vodu s cukrem a zákvas, sáček živné soli k lepšímu kvašení. Proti kazům a nemocím přidáme trochu sířidla dle návodu na etiketě.
Zašpuntujeme korkem s kvasnou trubičkou, mezery mezi hrdlem a korkem a mezi zátkou a korkem je třeba zakapat voskem nebo utěsnit plastelínou. Do kvasné trubičky je třeba nalít trochu vody nebo lihu, přes něj bude oxid uhličitý z kvašení unikat ven, ale kyslík se nedostane dovnitř.
Zazátkovaný demižon dáme na první týden s bouřlivou fází kvašení na teplejší místo, pak již v poklidné fázi někam do stínu, na místo s pokojovou teplotou.
V průběhu kvašení lze víno stočit do jiného demižonu pomocí gumové hadičky ke zbavení se kalů, nebo oddělení čistě tekutinu od ovoce, aby nezpůsobilo třeba plíseň nebo jiné kazy vína.
Po skončení kvašení, které může trvat různě dlouho, stočíme víno do čistých lahví a zašpuntujeme. Korky je třeba předem trochu povařit, aby těsnily.
Ovocné víno je možno nechat dozrát, tradičně v temnu ve sklepích. Ale jinak je připravené ke konzumaci. Na zdraví!
Diskuze k článku