Jak uvařit roštěnky z koňského masa | recept
Jak uvařit roštěnky z koňského masa | recept. Koňské maso, které se čas od času objeví na českém trhu, možná zláká i někoho, kdo s přípravou koňského masa nemá žádné zkušenosti. Nabízíme základní informace o koňském mase a recept na přípravu roštěnek s koňského masa.
Co je potřeba
Koňské maso (roštěnec nebo zadní)
Cibule, olej, sůl, pepř
Hladká mouka
Kuchyňské vybavení a zařízení (tlakový hrnec)
Koňské maso je řazeno k tak zvaně červeným masům. V České republice se ho sice nespotřebuje mnoho, ale stále patří koňské maso ke komoditám statisticky sledovaným. Například v roce 2012 tvořilo z celkového množství 458 329 tun v Česku vyrobeného masa 80 tun (0,17 %, to je o polovinu méně než skopového, ale například šestnáctkrát víc než masa kozího, údaj ČSÚ). Z nutričního hlediska je koňské maso hodnotnější než maso hovězí. Má vyšší podíl bílkovin a podstatně nižší podíl tuků, je vydatnějším zdrojem železa a má srovnatelný obsah a množství ostatních živin (SZÚ).
Koňské maso je vhodné kupovat pouze z konkrétního řeznictví. Oproti velkým řetězcům může řezník „vlastním jménem a firmou“ zaručit jakost. Také cena koňského masa je v menších řeznictvích nižší. (Příklad: před Vánoci 2013 nabízel jeden řetězec koňské maso-roštěnec za 199/kg a v anonci uváděl, že je tato cena „akčně“ snížena o 33 procenta. Naprosto čerstvé maso na obrázku bylo koupeno v listopadu 2013 v malém severomoravském řeznictví za 133/kg.)
Příprava roštěnek z koňského masa: Syrové maso vcelku rychle opláchneme pod tekoucí vodou a rychle osušíme (třeba papírovým ubrouskem). Prohlédneme si svalovou stavbu koupeného kousku masa a nakrájíme řízky (plátky) tak, aby řez vedl přes vlákno. Hotová roštěnka se pak bude lépe krájet i kousat – bude se „rozpadat“.
Při opékání roštěnek z koňského masa se zároveň dále smaží cibulka. Když jsou roštěnky z obou stran „zatažené“, navrstvíme cibuli částečně na plátky masa, podlijeme horkou vodou, přiklopíme poklicí a dusíme do úplného změknutí. Protože je koňské maso tužší než maso hovězí, je vhodné roštěnky dusit v tlakovém hrnci.
Když je maso dokonale měkké, vyjmeme plátky z hrnce. Pod „sosem“ zvýšíme teplotu, aby se odpařila tekutina. Jestliže máme sosu hodně a odpařování by trvalo dlouho, slijeme tekutinu a v kastrolu ponecháme jen zbytky cibule. Ze slité tekutiny sebereme tuk a přidáme k cibuli. Zbytek uchováme, později jej vrátíme do omáčky.
Do klokotajícího sosu přidáme dvě vrchovaté lžíce hladké mouky. Mícháme, až se začne viditelně oddělovat tuk od moučné směsi. To je důležitá fáze, kdy vzniká dobrá „roštěnková“ omáčka. Mouka a rozvařená cibule se začne mírně přichytávat ke dnu. Pilným mícháním se snažíme ode dna ji odškrabovat, aby směs co nejvíc zezlátla. Pak přilijeme odloženou zbylou tekutinu nebo horkou vodu a za stálého míchání a oddělování připečené mouky ode dna a ze stran kastrolu necháme dobře rozvařit. Dochutíme solí a mletým pepřem. Omáčka ze základu z koňského masa je skutečně vynikající a silná. Pak maso vrátíme do omáčky.
Tipy
Náš tip: Jestliže chceme roštěnky z koňského masa podat obzvlášť svátečním způsobem, připravíme k nim opečené brambory, na porci masa položíme volské oko a obložíme několika kolečky syrové cibule, kopečkem hořčice a vějířkem sladkokyselé okurky.
Poznámka: Traduje se, že je koňské maso sladké. Při této úpravě se žádná sladkost neprojevila, pokrm se nijak nelišil od roštěnek z masa hovězího (k nerozpoznání).
Diskuze k článku