Jak upéct slané košíčky s ředkvičkami a sýrem | recept
Slané košíčky s ředkvičkami a sýrem | recept. Košíčky ze slaného těsta můžete mít napečené předem. Korpusy z tohoto těsta se dají dobře skladovat v mrazničce. Stačí je zhruba dvě hodiny před plněním nechat rozmrznout. Z těsta nemusíte péci jen košíčky, hezky vypadají i nazdobená vykrájená kolečka. Následující recept berte jako inspiraci, náplň může být jakákoli, nejenom z ricotty. Tento recept se hodí pro diabetiky a proto v něm má ricotta své opodstatnění. Je to nízkotučný tvarohový sýr s krémovou jemnou chutí a doporučuje se při dietním stravování.
Co je potřeba
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla nebo Hery
- 1 celé vejce
- 1 polévková lžíce studené vody
- sůl
Náplň:
- 2 kelímky ricotty
- 4 žloutky
- sůl
- mletý pepř
- ředkvičky
Na dohotovení:
- zelené bylinkové natě
- ředkvičky
Začněte přípravou těsta. Do misky nasypte odváženou hladkou mouku a promíchejte ji se solí. Přidejte na kousky pokrájený změklý tuk, celé vejce a vodu. Rukama vypracujte těsto, které by se nemělo lepit k míse. Každá mouka má jinou kvalitu a vejce jsou také různě velká. Proto bude-li to nutné přidejte trochu mouky nebo vody. Vypracované těsto zabalte do folie a nechte minimálně půlhodinu odpočinout v chladu.
Mezitím, co těsto odpočívá, si připravte náplň. Je to velmi rychlé a jednoduché. Ricottu promíchejte s mletým pepřem, solí a žloutky. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na plátky, těmi pak sýr dozdobíte. Ředkvičky můžete místo krájení nastrouhat na hrubší nudličky a vmíchat do připravené náplně, je to rychlejší. Do náplně budete potřebovat svazek ředkviček (10 ks).
Z odpočinutého těsta vyválejte plát asi 2 mm silný a vykrájejte kolečka. Kolečka vmáčkněte do formičky na košíčky (nemusíte, můžete zdobit kolečka). Těsto do košíčků vykrajuji proto, aby košíčky měly stejně silné těsto po celé ploše. Těsto je tužší a není lehké ručně vymačkávat tvar z kousku. Formičky nemusíte vymazávat, snadno se vyklápějí.
Naplňte košíčky nebo dejte náplň pomocí lžičky do středu koleček. Ozdobte plátky ředkviček a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při teplotě 180 °C do zrůžovění. Upečené nechte několik minut chladnout a pak vyklápějte. Jde to snadno, jen když se sýr přichytí k okraji formičky, musíte ho uvolnit nožem nebo špejlí.
Diskuze k článku