Co je potřeba

  • asi 800 g hladké pšeničné mouky
  • 250 g medu
  • 1 celé vejce
  • 2 žloutky
  • 200 g cukru (dala jsem 150 g)
  • 10 g amonia
  • 1 lžičku mleté skořice
  • necelou lžičku mletého hřebíčku
  • strouhaná kůra z chemicky neošetřeného pomeranče nebo citronu
  • 1/8 l vlažné vody
1

Při práci s amoniem (cukrářské droždí, v prodeji v drogerii) se pracuje se studenými přísadami. Proto jako první krok smíchejte vodu s medem, přiveďte těsně pod bod varu a nechte roztok vystydnout. Teprve pak pokračujte v práci. V míse se třou vejce, žloutky, moučkový cukr a amonium. Pak přidejte koření, kůru z pomeranče nebo citronu, studený roztok vody a medu a mouku. Vypracujte tužší těsto. Přesné množství mouky závisí na obsahu lepku, na množství vody v medu a velikosti vajec. Proto udané množství (800 g) nemusí být přesné. Přisypte nejprve 700 g, těsto rukama zpracovávejte a podle potřeby přidejte zbytek, popř. o něco více. Těsto zabalte do folie a nechte minimálně hodinu odpočinout. Nemáte-li čas, nechte ho v chladu do druhého dne.

2

Perníková chaloupka

Mezitím, co bude těsto odpočívat, si připravte ze silnějšího papíru nebo kartonu šablonu na chaloupku. Doporučuji čelní stranu chaloupky se štítem vykrojit vcelku, odpadne jedno lepení. Těsto vyválejte na tloušťku 0,5 cm, přiložte šablonu a nožem vykrájejte jednotlivé části stavby. Nedělejte jednotlivé části příliš tenké, aby se pak domek nebortil. Tip: Figurální perník se velmi dobře vykrajuje lékařským skalpelem ze zdravotnických potřeb.

3

V obvodových zdech vykrojte okna a dveře. Pomocí rozdrcených tvrdých bonbonů je můžete „zasklít“. Bon Pari nebo lépe Mentolky rozbijte paličkou na maso a nasypte je do okenních otvorů. Nedávejte jich moc málo ani moc. V prvním případě by výplň byla moc tenká, ve druhém by vytekla. Nechte volný horní okraj – viz obr.

4

Perník pečte na pečicím papíru při 190 °C asi 10 minut – orientačně. Po upečení díly potřete rozšlehaným vajíčkem. Perník nechte vystydnout a studený nechte do druhého dne vydýchat zatížený prkýnkem, aby se nezkroutil. Okenní výplň z bonbonů vlivem vzdušné vlhkosti vlhne, proto ji z obou stran nalepte vystřižený kousek celofánu. (Chaloupka z úvodní fotografie původně okna také měla, bohužel bez celofánového krytí a výsledek vidíte).

5

Chaloupku dozdobte bílou cukrovou polevou. Vyrobíte ji z 1 bílku, 120 – 140 g moučkového cukru, 1/2 lžičky škrobu. Cukr přesijte přes jemné sítko, doporučuji nejméně 2x, zkušené perníkářky prosívají i víckrát. Bílek také nechte projít sítkem, jen tak bude poleva hladká a bez hrudek. Všechny přísady na polevu v misce třete. Správná poleva je lesklá. Je-li příliš hustá, přidejte po kapkách vodu nebo citronovou šťávu. Příliš řídkou polevu napravíte přidáním cukru. Poleva musí být hustá tak akorát, linka se nesmí příliš rozbíhat. K dozdobení chaloupky poslouží např. čokoládové čočky, lentilky, drobné perníčky. Komu nevadí barvy, může polevu obarvit potravinářskou barvou. Jednotlivé díly ozdobte ještě před sestavením chaloupky. Tip: K dostání jsou pytlíky na zdobení perníčků s úzkou špičkou, cena se pohybuje okolo 15 Kč za kus (r. 2018). 

6

Části chaloupky k sobě slepujte stejnou cukrovou polevou, jakou se zdobí. Chaloupku postavte na plát upečeného perníkového těsta. Se spojováním nepospíchejte. Než budete připevňovat střechu, musí spodní část pořádně proschnout. Abyste měli jistotu, že chaloupka nespadne, můžete si pomoci opěrnou konstrukcí ze špejlí, nebo oblepit papírový model. Já jsem špejlí spojila jednotlivé části ve styčných bodech. Po zaschnutí polevy jsem je opatrně vytáhla. Aby na perníku nebylo moc cukru, nastavila jsem polevu strouhaným kokosem (velké plochy – střecha, podstavec).

7

Perníkový stromek

Z tohoto těsta můžete dělat i jiné motivy, např. stromek. Na stromek potřebujete různě velké hvězdičky. Formičky jsou běžně v prodeji, sami si můžete vyrobit papírovou šablonu a těsto vyříznout ostrým nožem nebo skalpelem. Upečte si malé perníkové kuličky, které lehce před pečením zploštíte. Poslouží jako podložka mezi jednotlivými patry stromku. Tavnou pistolí na vhodnou podložku připevněte svisle dřevěnou tyčku, na kterou budete perníky navlékat. Lepidlo přikryjte ozdobnou dortovou podložkou. 

8

Stromek ozdobte cukrovou polevou, lentilkami, želé bonbony, nebo nechte jen zasněžený s rampouchy. Upečený perník uchovávejte v nepříliš teplé místnosti v uzavřené krabici. Perník z chaloupek a jiných dekorací je jedlý, nemusí se vyhazovat ani když ztvrdne. Rozstrouhejte ho a přidejte ho třeba do jablečného závinu, makových nebo povidlových buchet nebo jako sypání krupicové kaše.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3
Average: 3 (6 votes)