Jak upéct nepřekonatelně vláčný špaldový perník z červené řepy a bílé čokolády
Impozantní sytě rudá a šťavnatá červená řepa v kontextu se smetanovým jogurtem promění lité, kakaem obohacené a perníkovým kořením provoněné špaldové těsto v nepřekonatelně vláčný špaldový perník, který oslní jak chuťovým, tak barevně kontrastním sladěním, a to s podmanivě sladkou bílou čokoládou, nanesenou na povrchu vláčného perníku.
Co je potřeba
Na vláčné špaldové těsto z červené řepy:
- 250 g uvařené červené řepy (lze použít i kupovanou, již předvařenou a vakuově zabalenou červenou řepu)
- 2 vajíčka
- 120 g třtinového cukru
- 150 g bílého smetanového jogurtu
- 100 g másla
- 50 ml olivového oleje
- 170 g špaldové mouky hladké
- 130 g polohrubé mouky
- 30 g tmavého kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
Na podmanivě sladkou bílou čokoládovou polevu:
- 120 g bílé čokolády
- 1 cm silný plátek Omegy
Přípravu vláčného špaldového perníku začněte vymíchání mokrých složek těsta, které zajišťují jeho nepřekonatelnou vláčnost. Nejprve tedy metličkou v míse prošlehejte vajíčka s cukrem do vaječné pěny.
Na závěr do zvláčňující části špaldového těsta přimíchejte najemno nastrouhanou červenou řepu.
Na závěr takto rozpuštěnou bílou čokoládou povrch špaldového perníku z červené řepy ozdobte a nechejte zatuhnout. Teprve poté jej krájejte na chuťově i barevně dokonale sladěné dílky a vychutnávejte jeho nepřekonatelnou vláčnost.
Tipy
- Patřičnou svěžest dodanou špaldovému perníku bílým smetanovým jogurtem podpoříte i po upečení tím, že korpus vláčného perníku podélně překrojíte na dva pláty, dolní potřete povidly či rybízovou marmeládou, a pláty k sobě opět přitisknete. Výrazná a kyselejší marmeláda nanesená uprostřed voňavého a červenou řepou obohacené korpusu výsledný špaldový perník báječně oživí.
Diskuze k článku