Jak upéct jahodový tvarožník | recept na lehký tvarohový koláč
Jak upéct jahodový tvarožník | recept na lehký tvarohový koláč. Tvaroh je výtečný v kombinaci téměř s jakýmkoli (nejen) letním ovocem a o jahodách to platí obzvlášť. Tento koláč lze pak bez nadsázky považovat za jiné skupenství tvarohu. Navíc ho jahody krásně provoní a smlsnou si na něm i ti, kdo sladké příliš nemusí, protože do tohoto koláče se nepřidává velké množství cukru a navíc neobsahuje ani příliš moc mouky, což jistě také mnozí ocení.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
500 g tvarohu (2 vaničky polotučného nebo nízkotučného)
100 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
30 g polohrubé mouky
60 g dětské krupičky
60 ml mléka
150 g jahod (lze použít i jiné ovoce)
Troubu předehřejeme na 180°C. Tvarohy vyklepneme z vaniček do středně velké mísy. Třtinový cukr odvážíme a spolu s vanilkovým přisypeme k tvarohům, vše dobře promícháme, případně použijeme ruční mixér, aby se vše lépe spojilo. Doporučuji použít opravdu třtinový cukr a nenahrazovat ho klasickým bílým řepným, třtinový cukr je totiž nejen zdravější, ale má i specifickou lehce karamelovou chuť, která se do výsledného efektu promítne.
Kulatou dortovou formu o průměru 30 cm si vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem tak, aby nám dokonale přiléhal ke stěnám formy. Těsto do ní nalijeme a povrch uhladíme příborovým nožem nebo stěrkou. Nakonec si připravíme jahody, ty očistíme a důkladně propereme. Jahody nakrájíme na čtvrtky a rovnoměrně jimi poklademe připravené těsto.
Diskuze k článku