Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dort Pavlova s jahodovou omáčkou

Jak upéct dort Pavlova s jahodovou omáčkou

Dort Pavlova | recept. Dort Pavlova vypadá na první pohled rafinovaně, ale jeho příprava není až tak složitá. Vyžaduje však notnou dávku trpělivosti. Je důležité dodržet správný pracovní postup, jinak můžete mnohé pokazit. Dort Pavlova je lehoučký a rozplývá se na jazyku. Zároveň nevyžaduje velké množství ingrediencí. Není tedy důvod, proč se do výroby dortu Pavlova s jahodovou polevou nepustit.

Co je potřeba

Ingredience k přípravě korpusu:

  • 6 bílků
  • 250 g cukru moučka
  • lžička octa
  • lžička bramborového škrobu
  • špetka soli

Na omáčku si připravíme:

  • 300 g jahod
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 2 lžíce másla
  • lžička bramborového škrobu

Na horní vrstvu si přichystáme:

  • 2 kelímky smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
1

Nejprve si připravíme vyšší nádobu, v níž lze šlehat elektrickým šlehačem. Oddělené bílky by ideálně měly být vychlazené, lépe se pak vyšlehají. Troubu předehřejeme na 100 °C. Bílky nalijeme do mísy a přidáme špetku soli, šleháme, dokud sníh není pevný (když otočíme nádobu dnem vzhůru, neměl by se ani hnout). Do sněhu přidáme cukr a šleháme dál, dokud nebude mít sněhová hmota lesklou konzistenci a nezačne dělat špičky. Poté v hrníčku rozpustíme ve lžičce octa škrob a nalijeme ho do sněhu, ten pak ještě lehce prošleháme. Plech pokryjeme pečicím papírem a položíme na něj koláčovou formu bez dna. Do ní opatrně navršíme sněhovou hmotu. Lehce ji uhladíme a odstraníme formu, na plechu nám zůstane pouze sněhový kopec. Vložíme do trouby a pečeme hodinu a půl bez otvírání. Dort by měl mít lehce narůžovělou barvu. Po uplynutí této doby vypneme troubu, ale necháme v ní upečený dort až do vychladnutí. Toto je velice důležitý krok při výrobě dortu, který je třeba dodržet, pokud totiž dort vyndáte z trouby, tak vám klesne a vrchní vrstva popraská.

2

Zatímco necháváme dort Pavlova chladnout, uvaříme si jahodovou omáčku. Rozpálíme nepřilnavou pánev a rozpustíme na ní máslo. Poté k němu vmícháme jahody, pokud jsou mražené, tak je můžeme nechat vcelku, při vaření je pak jemně rozdrtíme vařečkou. Šťávu z mražených jahod nemusíme slévat, vyvaříme ji. Pokud pracujeme s čerstvým ovocem, tak ho pokrájíme na menší kusy a teprve poté vsypeme do pánve. Jakmile jahody pustí šťávu, přidáme cukr a promícháme. Celou směs necháme provařit, tak aby se šťáva z ovoce trochu vyvařila a tím se nám lehce zahustila. Mezitím si rozmícháme lžičku bramborového škrobu ve vodě a vlijeme do jahodové omáčky. Zamícháme a necháme ještě lehce povařit. Poté omáčku stáhneme z ohně a necháme ji úplně vychladnout.

3

Mezitím si připravíme šlehačku. Smetanu vlijeme do vysoké nádoby a šleháme do zhoustnutí. Poté přidáme ztužovač podle návodu na obalu. Takto připravenou šlehačku uložíme do lednice, aby se nám nekazila, než ji budeme používat na dokončení dortu. Nakonec nám zbývá už jen spojit všechny tři vrstvy. Dort Pavlova se většinou skládá ze sněhové vrstvy, na níž se vrší šlehačka, která se ozdobí ovocem. My použijeme jiný postup. Na upečený sněhový korpus navršíme jahodovou omáčku, malé množství necháme v pánvi na závěrečné „kouzlení“. Na ovoce pak nandáme šlehačku, rozetřeme ji i po stranách, aby byl celý dort bílý. Zbylou jahodovou omáčku nalijeme na několik míst na dortu a špejlí lehce „potaháme“ sem a tam. Tímto vytvoříme zajímavé obrazce. Dort pak uložíme na chladné místo alespoň po dobu dvou hodin. Přeji dobrou chut!

Tipy

Do jahodové omáčky můžeme přidat pár kostiček čokolády, nejlépe hořké, vytvoří tak nezvyklou ale velice zajímavou chuť.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.