Jak upéct bramborové placky s cibulkou a sýrem | recept na bramborové placky podle receptu ze třicátých let minulého století. Ráda vařím podle receptů našich babiček a prababiček. Dnes jsou tyto recepty hojně propagovány známými kuchaři v různých pořadech a na stránkách časopisů. Není divu, jsou to jídla jednoduchá, roky prověřená a není třeba žádných speciálních ingrediencí. Babičky vařily levně, ale přitom chutně, určitě také máte v paměti nějaké jídlo, které zrovna vaše babička vařila nejlépe.
Dnes vám nabízím k vyzkoušení recept na bramborové placky trochu jinak. Pochází z třicátých let minulého století a je na zažloutlém výstřižku z novin v sešitě paní mlynářky Turkové. Byla výborná kuchařka a její sbírka receptů je inspirativní.
Co je potřeba
500 g vařených brambor
100 g sýra
150 g hrubé mouky
sůl
1 vejce
1 středně velká cibule
30 g sádla
1
Na sádle dozlatova osmažte cibuli pokrájenou na drobné kostičky. Odsajte ubrouskem přebytečný tuk a nechte ji vychladnout.
2
Zbylé vařené brambory z předešlého dne oloupejte a nastrouhejte najemno. Prohoďte je s moukou a solí.
3
Tvrdý sýr eidamského typu nastrouhejte na hrubém struhadle na nudličky.
4
Studenou cibulku, brambory s moukou, nastrouhaný sýr a vejce vložte do misky a vypracujte těsto. Je možné, že budete muset přidat trochu mouky, záleží na tom, kolik vody obsahují brambory.
5
Z těsta odebírejte kousky a vyvalujte je na pomoučené desce natenko. Pečte nasucho a upečené potírejte rozpuštěným sádlem nebo přepuštěným máslem. Podávejte jako přílohu k dušené zelenině.
Bramborové placičky s masovou směsí | recept. Následující recept by se dal nazvat 2 v 1, je to spojení zdánlivě nesourodých jídel. Bramborové placičky…
Havířina | recept. Havířina nebo také uhlířina je staročeský pokrm, který si prý připravovali uhlíři pálící v brdských lesích dřevěné uhlí. Je to pokr…
Ředkvičkové placky | recept. Ředkvičky jsou jedním z prvních jarních zeleninových druhů. Objevují se již v průběhu května (skleníkové dříve). Nejlepší…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku