Jak upéct borůvkový koláč s tvarohem | recept. Borůvkový koláč s tvarohem, na který nabízíme návod, je hotov doslova raz dva. Jeho příprava je velice snadná a výsledek stejně dobrý, ať koláč peče začátečník, a nebo zkušený kuchyňský bard. Jak upéct borůvkový koláč s tvarohem? Zkuste třeba tento jednoduchý recept.
1
Borůvkový koláč s tvarohem připravíme z lineckého těsta. Tento typ koláče s tvarohem má výhodu, že na něj lze použít všechny druhy borůvek – čerstvé, zavařené, mrazené, dokonce i sušené (vyzkoušeno, natáhnou do sebe vlhkost z tvarohu, jen jich nesmí být velká vrstva).
2
Křehké těsto na borůvkový koláč připravíme z 350 gramů polohrubé nebo hladké mouky, 200 gramů másla nebo rostlinného másla, 100 gramů moučkového cukru, půl prášku do pečiva a jednoho celého vejce. Těsto důkladně propracujeme rukama. Utvoříme z něj hroudu a dáme na hodinu do ledničky.
3
Borůvky přebereme, zbavíme lístečků, jehličí ploštic a stopek plodů. Zavařené necháme na sítu okapat. Mražené borůvky necháme v pokojové teplotě povolit. Případně sušené borůvky namočíme na hodinu, kdy odpočívá těsto, do teplé vody. Pod tekoucí teplou vodou důkladně okartáčujeme citron.
4
A protože děláme borůvkový koláč s tvarohem, rozmícháme tvaroh. Na jeden kelímek o 250 gramech přidáme dvě nebo tři lžíce cukru (podle toho, jak máme rádi tvaroh sladký), kůru z poloviny citronu, jedno celé vejce. Jestliže nemáme vejce nebo jich nechceme mnoho jíst ze zdravotních důvodů, můžeme místo vejce dát do tvarohu půl balíčku vanilkového pudinku.
5
Odpočinuté těsto rozválíme na tenkou placku a přeneseme ji na plech nebo jinou plochou pečící formu. Nebo můžeme do formy těsto rozválet malým válečkem nebo rovnoměrně vymačkat rukama. Těsto je tučné, a tak není třeba plech nebo formu vymazávat. Na těsto natřeme rovnoměrně tvaroh.
6
Připravíme si drobenku, která nasákne unikající borůvkovou šťávu a zpevní povrch moučníku. Smícháme deset deka polohrubé mouky, pět deka másla, osm deka cukru. Do směsi nebo do části směsi můžeme přimíchat trochu strouhaného perníku. Drobenku nasypeme na borůvkovou vrstvu.
7
Borůvkový koláč s tvarohem pečeme zvolna při 180 až 200°C v předehřáté troubě, ve střední poloze. Pečení bude trvat asi 25 minut. Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou krájíme, až když vychladne.
Jak udělat kynutý borůvkový koláč | recept. Jednoduchý, rychlý, bezproblémový. Kynutý borůvkový koláč jako sladké hlavní jídlo můžeme připravit snadno…
Domácí borůvkové knedlíky | recept. Borůvkové knedlíky můžeme připravovat i jindy než jen v borůvkové sezoně. Na borůvkové knedlíky lze dobře využít i…
Jak upéct borůvkový moučník podle receptu z Anglie | návod. Tento moučník se v originálu jmenuje koláč. U nás jsme zvyklí na zcela jiný styl borůvkový…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku